Derdest dava ne demek?

İçindekiler:

  1. Derdest dava ne demek?
  2. Derdest kamu davası ne demek?
  3. Davanın açılmamış Sayilmasi nedir?
  4. Dosyanın işlemden kaldırılması ne demektir?
  5. Davanın geri alınması yasağı hangi anda başlar?

Derdest dava ne demek?

Derdestlik aynı davanın daha önceden açılmış ve devam eden halidir ve bu durum HMK'da artık bir dava şartı olarak belirtilir. ... Bir diğer anlatımla bir davanın derdest olması o dava hakkında henüz karar verilmemiş ve kesinleşmemiş anlamına gelmektedir.

Derdest kamu davası ne demek?

Derdest dava ise hakuksal anlam ifade içerecek şekilde bir davanın görülmekte olması yani bir diğer anlatımla davanın devam ediyor olması olarak tanımlanmaktadır. Görülmekte olan bir dava kapanana ya da kesin hüküm verilinceye kadar o dava derdest durumda kalır.

Davanın açılmamış Sayilmasi nedir?

Davanın açılmamış sayılması halinde davanın bütün usuli sonuçları ortadan kalkar ve yeni bir dava açılabilir. ... Maddesine göre “Hangi sebeple olursa olsun açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır.” Yeni davada artık yeni iddialar ileri sürülebilecek talep sonucu artırılabilecektir.

Dosyanın işlemden kaldırılması ne demektir?

Hukuk davalarında dosyanın işlemden kaldırılması Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda düzenlenmiştir. Usulüne uygun olarak duruşmaya davet edilmiş olan taraflar duruşmaya gelmezlerse ya da geldikleri halde duruşmayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde mahkeme tarafından dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.

Davanın geri alınması yasağı hangi anda başlar?

Anılan madde uyarınca, “Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir”. Davalının açık rızası dışında, davayı geri alma yasağı bulunmaktadır. Davalının açık muvafakatinin bulunması halinde ise, davanın esası hakkında bir karar verilmez.