Çek ciro edilemez ne demek?

İçindekiler:

  1. Çek ciro edilemez ne demek?
  2. Ciro şerhi ne demek?
  3. Lehtar ciro yasağı koyabilir mi?
  4. Çeki kim ibraz eder?
  5. Poliçeyi kabul eden kimdir?

Çek ciro edilemez ne demek?

Senede, 'ciro olunmayacağı' veya 'emre yazılı olmadığı' (menfi emre kaydı) konarak bu amaca ulaşılabilir. Keşidecinin koyacağı ciro yasağı, senedi nama yazılı hale getirir. ... Bu durumda, çekin yüzünde bulunan ciro edilemez kaydı çekin kambiyo senedi niteliğini etkilemez ise de, ciro yoluyla devrini engeller.

Ciro şerhi ne demek?

Ciro; emre yazılı kıymetli evraktan doğan hakların bir başka kişiye devretmesi için hamilin yazıp imzaladığı bir beyandır. Her poliçe açıkça emre yazılı olmasa da ciro ve zilyetliğin geçirilmesi yoluyla devredilebilir.

Lehtar ciro yasağı koyabilir mi?

Bono lehtar tarafından ciro edilmemiş ve bizzat icra takibine konu edilmiştir. Bu durumda icra konusu senet (bono) TTK m. 593 f. 2'nin açık hükmü gereği kambiyo senedi vasfını yitirmemiştir. Olaydaki bono nama yazılı bir senettir. Dolayısıyla lehtar bu bonoyla icra ta- kibi yapabilecektir.

Çeki kim ibraz eder?

Çekler, ödeme için muhatap bankaya sunulmalıdır. Çek muhatap banka dışında bir bankaya verilerek ibraz edilemez. Ancak çek takas odasına ibraz edilirse bu ödeme için ibraz yerine geçer.

Poliçeyi kabul eden kimdir?

(1) Muhatap, poliçeyi kabul etmekle bedelini vadede ödemeyi taahhüt etmiş olur. (2) Ödememe hâlinde hamil, düzenleyen dahi olsa, poliçeden dolayı 7 ncı maddeler gereğince istenebilecek her şeyi kabul edenden doğrudan doğruya isteme hakkını haizdir.