Koartasyon ne demek?

İçindekiler:

  1. Koartasyon ne demek?
  2. Aort koarktasyonu nasıl anlaşılır?
  3. Aort hipoplazisi nedir?
  4. Fallot tetralojisi ne demek?

Koartasyon ne demek?

Aort damarı sol karıncıktan çıkan ve vücuttaki temiz kanı tüm vücuda dağıtan ana damardır. Bu damarda kapak seviyesinin üzerinde doğumsal olarak bir daralma ortaya çıkması, “aort koarktasyonu” olarak adlandırılır.

Aort koarktasyonu nasıl anlaşılır?

Aort koarktasyonu nasıl teşhis edilir? EKG de kalp büyümesi bulguları vardır. Akciğer filminde kalpte büyüme, genişlemiş damarlara bağlı kaburgalarda çentiklenme, koarktasyonun tipik silueti görülebilir. Ekokardiyografi de koarktasyonun neden olduğu kalp ve damar değişiklikleri ve çoğu hastada koarktasyon görülebilir.

Aort hipoplazisi nedir?

Yani Pediyatrik Hipoplastik Arkus Aorta terimi ile kastedilen; 0-18 yaş arası bireylerde aort damarının kalpten çıktıktan ve kol-beyin dallarını verdikten sonra, göğüs boşluğunda ilerlemeye başladığı kısma kadarki bölgesinin herhangi veya belli bir kısmında gelişme geriliği göstermesi halidir.

Fallot tetralojisi ne demek?

Fallot tetralojisi 4 ayrı kalp anomalisini birden içeren, sık görülen bir doğumsal kalp hastalığıdır. Bu anomaliler şunlardır: Ventriküler septal defekt (kalbin karıncıkları arasında delik). Kalbin iki karıncığı arasında geniş bir delik bulunmaktadır ve oksijenden fakir kan sağ karıncıktan sola geçmektedir.