Mader ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Mader ne demek TDK?
  2. Mâder ne demek Osmanlıca?
  3. Mâder i ne demek?
  4. Bahtı kara ne demek?
  5. Mevalid ne demek?
  6. Ihtiyarat ne demek?
  7. Dehrin ne demek Osmanlıca?
  8. Dehr olayı nedir?
  9. Habgah ne demek?

Mader ne demek TDK?

a. (ma:der) esk. Ana, anne.

Mâder ne demek Osmanlıca?

mader / mâder / مادر Birşeyin çıktığı yer; kaynak; ana.

Mâder i ne demek?

(ﻣﺎﺩﺭ) i. (Fars. māder) Anne, vâlide: Sen mâder-i mihr-perverimsin / Hattâ iki def'a mâderimsin (Abdülhak Hâmit). ... (nispet eki -і ile) Anneye âit, anneyle ilgili.

Bahtı kara ne demek?

Kara bahtım, kem talihim / taşa bazsam iz olur / Ağustos'ta suya girsem / balta kesmez buz olur” Aziz Şenses'in ünlü türküsünü beğeni ile dinleriz. Ezelden beri siyah umutsuzluk, şanssızlık, hüzün, kötülük gibi olumsuz hislerle simgelenir. ... Bunlar da siyahın (karanın) olumsuzluğunu vurgulayan Atasözlerimiz.

Mevalid ne demek?

1. Doğum yerleri, doğum zamanları. 2. Hz. Muhammed'in dünyâya gelişini anlatan manzum eserler, mevlitler.

Ihtiyarat ne demek?

İHTİYÂRAT. (ﺍﺧﺘﻴﺎﺭﺍﺕ) i. (Ar. iḫtiyār “seçmek, tercih etmek”ten çoğul eki -āt ile iḫtiyārāt) Yıldızlardan, bir işin şu günde veya bu günde yapılacağına yâhut yapılamayacağına dâir çıkarılan ve takvimlerde bu isimle gösterilen hükümler [Takvimlerde el-ihtiyârat şeklinde de kullanılırdı].

Dehrin ne demek Osmanlıca?

Zaman, çok uzun zaman, ebedi.

Dehr olayı nedir?

Dehr zaman, devir, çağ anlamlarına gelir. Ehli için dehr, insan ile vakit farkındalığı oluştuğundan dolayı insanın zaman varlığı olduğu anlamında kullanılır. ... Dehr, olay ve olguların sebep ve sonuç ilişkileri üzerinden fiilde beliren vakit sürekliliğine (anın zamlanması nüktesi olarak zaman) denir.

Habgah ne demek?

HÂBGÂH – HÂBGEH ( ﺧﻮﺍﺑﮕﻪ– ﺧﻮﺍﺑﮕﺎﻩ) i. (Fars. ẖāb > ḫāb “uyku” ve yer bildiren -gāh > -geh ekiyle ḫāb-gāh > ḫāb-geh) Uyunan yer, yatak odası, yatak: Ezelî böyledir âyîn-i sipihr-i gaddâr / Ki gülün hâbgehi hâr ola hârın gülzâr (Bâkî).