Aile yapısı neden değişti?

İçindekiler:

  1. Aile yapısı neden değişti?
  2. Ailenin kapsamı sınırlı mıdır?
  3. Geniş Ailenin Özellikleri Nelerdir?
  4. Bilineal aile nedir?
  5. Islam toplumlarında ailenin görevleri nelerdir?
  6. Ailenin tanimi nedir?
  7. Tek kişilik aile nedir?
  8. Poliandri hangi gruplarda görülür?
  9. Müslüman bir ailenin özellikleri nelerdir?

Aile yapısı neden değişti?

Endüstrileşme ile beraber, artan sosyal hareketlilik ve coğrafik göçler sonucu bireyler, anne-baba ve çocuklardan oluşan çekirdek ailede yaşamaya başlamışlardır. Artan boşanma oranları, demokratik hak ve özgürlüklerin genişlemesi sonucu aile yapısı farklılaşmış ve önemli değişimler geçirmiştir.

Ailenin kapsamı sınırlı mıdır?

Aileyi daha çok genel nitelikleri bakımından inceleyen Maclever ve Page (Gökçe 1991) de her ailenin kendine özgü özellikleri olmakla beraber tüm ailelerde bulunan genel nitelikleri şu şekilde sıralamışlardır: Aile evrensel bir kurumdur, aile duygusal bir temele dayanmaktadır, aile, şekillendirme özelliğine sahiptir, ...

Geniş Ailenin Özellikleri Nelerdir?

Geniş aile. Anne, baba ve çocukların dışında birkaç kuşağın bir arada yaşadığı aile grubudur. Bu aile tipinde akrabalık bağları güçlüdür. Özellikle tarım toplumlarında görülen bir aile türüdür.

Bilineal aile nedir?

Bilineal/İkisoyluluk Akrabalık ilişkilerinde anne babanın eşit olarak sayıldığı düzen.

Islam toplumlarında ailenin görevleri nelerdir?

sorumlulukları ise öncelikle çocukları güzel ahlakla ve terbiyeyle yetiştirmeye gayret etmek, çocuklara ikramda bulunmak (Nevevi, 1990), İslam'ı öğretmek ve küçük yaşlardan itibaren ibadetleri yapmalarını teşvik etmek (Nevevi, 1990) onlara adaletle (Nisa, 4/127) sabırla ve şefkatle muamele etmek, iyilik ve ihsanda ...

Ailenin tanimi nedir?

Aile nedir, aile birbirlerine kan bağı, yasal ve duygusal bağlarla bağlı kişilerden oluşan en küçük toplumsal birimdir. Modern toplumlarda aile evlilik yoluyla kurulur. Tarihsel süreç içinde insan toplulukların yaşam biçimleri ve kültürel özellikleri değiştikçe aile biçimleri de değişim göstermiştir.

Tek kişilik aile nedir?

Tek kişilik hanehalkı: Yalnız yaşayan fertten oluşan hanehalkıdır. Tek çekirdek aileden oluşan hanehalkı: Yalnızca eşlerden veya eşler ve çocuklarından veya yalnız ebeveyn ve en az bir çocuğundan oluşan ailelerdir.

Poliandri hangi gruplarda görülür?

Poliandri, askeri ve ticari faaliyetlerin çok fazla olduğu ve bu faaliyetleri karşılamak için mevcut erkek sayısının azaldığı toplumlarda da görülür. Savaş ve uzun süreli ticaretin olduğu yerlerde çokkocalı evlilikler, evde mutlaka iş bölümü yapılabilecek bir erkek bırakır ve diğer kocaları göreve gönderir.

Müslüman bir ailenin özellikleri nelerdir?

Öyleyse bir Müslüman ailenin en temel özelliği, o ailenin bir huzur yuvası ve bir sevgi-rahmet pınarı olmasıdır. Bu ailede anne ile baba birbirleri dolayısıyla huzura kavuşurlar; çocuklar bu huzurlu havada dünyayı tanırlar ve hep beraber karşılıklı sevgi-rahmet vasatında şahsiyet kazanırlar.