Hemofili A ve Hemofili B nedir?

İçindekiler:

  1. Hemofili A ve Hemofili B nedir?
  2. Hemofili nasıl ortaya çıkar?
  3. Hemofili B ne demek?
  4. Hemofili hastaligi nasil bir hastaliktir?
  5. Hemofili belirtileri ne zaman ortaya çıkar?
  6. APTT normal değeri kaç olmalı?

Hemofili A ve Hemofili B nedir?

Hemofili, bu mekanizma içinde yer alan pıhtılaşma faktörlerinin doğuştan eksikliği sonucu oluşur. Buna bağlı olarak kanama durmaz pıhtı oluşmaz. Başlıca 2 tipi vardır. Faktör 8 eksikliği Hemofili A ve faktör 9 eksikliği Hemofili B olarak adlandırılır.

Hemofili nasıl ortaya çıkar?

Hemofili kanda, pıhtılaşma faktörleri olarak adlandırılan proteinlerin eksikliği ya da yokluğu nedeniyle ortaya çıkar. Pıhtılaşma faktörleri kanamayı kontrol etmek için trombositler (platelet, kan pulcukları) denen kan hücreleriyle çalışır.

Hemofili B ne demek?

Hemofili B (Christmas hastalığı), Hemofili A kadar yaygın değildir ve kişide yeterli pıhtılaşma faktörü IX olmadığında meydana gelir. Hemofili B genellikle kalıtsal olmasına rağmen vakaların yaklaşık %30'u kişinin kendi genlerinde meydana gelen spontan mutasyondan kaynaklanmaktadır.

Hemofili hastaligi nasil bir hastaliktir?

Hemofili, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmaması sonucu kanamanın durmaması ya da geç durması ile kendini belli eden kalıtsal bir hastalıktır. Vücutta bir bölge kanadığında, kan hücreleri pıhtılaşarak kanayan damar ucunun tıkanmasını sağlar.

Hemofili belirtileri ne zaman ortaya çıkar?

Çocuklarda ve yetişkinlerde, bir kan testi pıhtılaşma faktörü eksikliğini ortaya çıkarabilir. Eksikliğin ciddiyetine bağlı olarak, hemofili semptomları çeşitli yaşlarda ortaya çıkabilir. Şiddetli hemofili vakaları genellikle yaşamın ilk yılında teşhis edilir. Hafif formlar yetişkinliğe kadar belirgin olmayabilir.

APTT normal değeri kaç olmalı?

APTT testi sağlıklı bir insanda 26 ile 35 saniye arasında olmalıdır. Bu değer 100 saniyenin üzerine çıktığında vücutta kendiliğinden kanamalar ortaya çıkabilir. PTT testinde 60- 70 saniye üzerinde olması kanamalara neden olabilir.