Kelimenin Fesahati nedir?

İçindekiler:

  1. Kelimenin Fesahati nedir?
  2. Tenafür u Huruf ne demek?
  3. Fesahatın şartları nelerdir?
  4. Belagat kökü nedir?
  5. Bedi ne demek?
  6. Za f ı te LÎF ne demek?

Kelimenin Fesahati nedir?

Fesahat, kelimelerin telaffuzunun akıcı; anlamlarının da açık olması demektir.

Tenafür u Huruf ne demek?

Harf çatışması da tenafür-i hurûf teriminin karşılığı olarak verilmiştir (Akalın, 1976, s. 245). Ses uyumsuzluğu, belirtisiz isim tamlaması şeklinde bir kelime grubudur. Tamlamayı oluşturan unsurlarının yapısı itibarıyla Türkçeye uygun olan ses uyumsuzluğu, anlam bakımından da tenafür-i hurûf ile denktir.

Fesahatın şartları nelerdir?

Fesâhat sözlükte "açık seçik olma, havanın açık ve berrak olması, sütün yüzünü kaplayan köpükten arınıp saf ve halis olması" mânalarına gelir. Bundan hareketle sözün kusurlardan arınmış olmasına fesahat, böyle söze veya onu söyleyene de fasîh denilmiştir.

Belagat kökü nedir?

Arapça blġ kökünden gelen balāġat بلاغة "bilgide ve özellikle retorikte yetkin olma, güzel söyleme yeteneği" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça bulūġ بلوغ "erme, varma, yetişme" sözcüğü ile eş kökenlidir. büluğ maddesine bakınız.

Bedi ne demek?

Bedî' kelimesinin sözlük anlamı "örneksiz ve modelsiz olarak bir şey icat eden, örneği ve modeli olmadan yaratılmış olan" demektir. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, "O göklerin ve yerin eşsiz yaratıcısıdır" (el-Bakara 2/117) meâlindeki âyette yer alan bedî' bu mânayı ifade etmektedir.

Za f ı te LÎF ne demek?

Edb: İbarenin, anlamayı güçleştirecek kadar karışık olması.