Basilli dizanteri Şigellozis nedir?

İçindekiler:

  1. Basilli dizanteri Şigellozis nedir?
  2. Dizanteri ne sebep olur?
  3. Amipli dizanteri ne kadar sürer?
  4. Dışkıdan hastalık bulaşır mı?
  5. Dizanteri nasil duzelir?
  6. Shigella dizanteri nasıl bulaşır?

Basilli dizanteri Şigellozis nedir?

Basilli dizanteri (Şigellozis) Shigella adlı basilin ağız yoluyla alınması sonucu bulaşır. Sık, kanlı, mukuslu dışkı, karın ağrısı, yüksek ateş ve sıvı kaybı ile seyreden ağır bir hastalıktır. Shigella'nın neden olduğu ateşli hastalık sırasında ateşli havaleler diğer ateşli hastalıklarda görülenlerden daha sıktır.

Dizanteri ne sebep olur?

Halk arasında kanlı ishal olarak bilinen dizanteri, bakteri, amip ve virüslerin neden olabildiği bir bağırsak enfeksiyonudur. Kişiden kişiye kolayca bulaşabilen bu hastalığın temel sebebi hijyen eksikliğidir. Su ve gıdaların dışkı ile kirlenmesi sonucu ortaya çıkar.

Amipli dizanteri ne kadar sürer?

Dizanterinin en yaygın hafif belirtileri arasında ishal, hafif mide ağrısı ve mide krampları yer alır. Bu belirti ve semptomlar genellikle enfeksiyondan 1 ila 3 gün sonra ortaya çıkar. Normal şartlar altında hasta birey yaklaşık bir hafta içinde iyileşir.

Dışkıdan hastalık bulaşır mı?

Dışkı ile bulaşan hastalıkların başında; tifo, basilli dizanteri, amipli dizanteri, kolera, hepatit A ve mikrobik ishaller gibi hastalıklar gelmektedir.

Dizanteri nasil duzelir?

Dizanteri tedavisinde rehidrasyon, antibiyotik ve antiamip tedavileri ve antiromatizmal ilaçlar kullanılmaktadır. Rehidrasyon Tedavisi: Rehidrasyon tedavisi ağız yoluyla uygulanmaktadır. Yaşanan ishal nedeniyle aşırı mineral ve su kaybeden vücut, bu tedavi ile kayıplarını geri kazanmaktadır.

Shigella dizanteri nasıl bulaşır?

Basilli Dizanteri; Shigella türlerinin neden olduğu akut bir gastrointestinal enfeksiyon tablosudur. Etken bakteri için doğadaki tek kaynağı insan olduğundan dolayı, hastalık toplumda su kaynaklarının ve gıdaların insan kaynaklı fekal kontaminasyonu (dışkı ile kirlenme) sonucu yayılır.