Osmanlıda Forsa ne demek?

İçindekiler:

  1. Osmanlıda Forsa ne demek?
  2. Forsa gemisi ne demek?
  3. Osmanlıda kürek mahkumlarına ne ad verilir?
  4. Kelebek Pupa ne demek?
  5. Kadırgalarda Forsa ne demek?
  6. Lonca teşkilatında kürek cezası nedir?
  7. Kürek cezası ne demek?

Osmanlıda Forsa ne demek?

insanlık tarihi boyunca idamdan sonra verilen en ağır ceza kürek mahkumiyetidir. ... “forsa” ya da “ayağı bağlı” anlamına gelen “payzen” olarak da adlandırılan bu ceza, gemiciliğin gelişimiyle 20. yüzyılın ilk yarısında ortadan kalkar.

Forsa gemisi ne demek?

Forsa, donanmalarda savaş gemilerinde görev yapan çoğunlukla suçlu ve esirlerden oluşan askeri sınıf.

Osmanlıda kürek mahkumlarına ne ad verilir?

Kadırgayı her biri kendi küreğini çeken 144 kürekçi idare ediyordu. Bu kürek sistemine “alla sensile” deniliyordu; ancak bu sistem profesyonel denizciler gerektiriyordu ve forsalar için uygun değildi. ... Mahkûmların bu şekilde kürek cezasına çarptırıldığı davalara ilk olarak Fransa'da rastlanır.

Kelebek Pupa ne demek?

Krizalit, bazı böceklerde tırtılın kendi çevresine ördüğü koza içindeki devinimsiz, kelebeğe ya da böceğe dönüşme evresindeki durumu. pupa olarak da bilinir. Birçok kelebek türünün tırtılı, gelişimini genellikle beş büyüme evresinden sonra tamamlar. ... Bu sırada krizalit içinde kelebek olgunlaşır.

Kadırgalarda Forsa ne demek?

Forsa, donanmalarda savaş gemilerinde görev yapan çoğunlukla suçlu ve esirlerden oluşan askeri sınıf. Genellikle kaçmamaları için küreklere zincirlenirler. Ortalama bir 18. yüzyıl kadırgasında 200-250 forsa bulunur.

Lonca teşkilatında kürek cezası nedir?

Mühimme Defterlerinde sıklıkla görülen kürek cezası, nitelikli hapis cezası şeklinde görülen tazir cezasıdır. Kural olarak asli ceza olarak kullanılan ceza, bedeli ve nadiren de olsa tekmili ceza olarak uygulanmıştır. ... Bu ceza Divan-ı Hümayun ve/veya padişah emri ile hükmedilen bir cezadır.

Kürek cezası ne demek?

gemilerde ilgililere kürek çektime yoluyla uygulanan ceza. ağır ceza anlamında kullanılır.