Istisna akdi ne demek?

İçindekiler:

  1. Istisna akdi ne demek?
  2. Hukukta istisna ne demek?
  3. Islam istisna nedir?
  4. Istisna hükümler nasıl yorumlanır?
  5. Istisna sözleşmesi ne demek?
  6. Istisnalar kaideyi bozmaz anlamı ne demek?
  7. Özel hukuk nedir dalları nelerdir?
  8. Serbest yorum metodu nedir?

Istisna akdi ne demek?

Ismarlanan şey, akdin yapıldığı anda, ısmarlayanın istediği özellikte hazır olmadığından, istisna' akdi, akit esnasında henüz mevcut olmayan bir şeyin imal edilmesi için insanların arasında yaşayan örfe uygun ola- rak kurulan bir akittir.

Hukukta istisna ne demek?

Sözlükte "sanat ve mahareti gerektiren bir şey yapmak, imal etmek, meydana getirmek" anlamındaki sun' kökünden türeyen istisnâ' kelimesi örfte "bir sanatkârdan sanatıyla ilgili bir şeyi imal etmesini istemek, sanatkâra siparişte bulunmak" mânasına gelir.

Islam istisna nedir?

İslam'da istisna... Sözlükte "dürmek, kıvırıp bükmek; ayırıp uzaklaştırmak; ikinci olmak" anlamlarındaki seny kökünden türemiştir. Nahiv âlimleri istisnayı "illâ vb. bir edat vasıtasıyla çoğun (bütünün/genelin/cinsin) hükmünden azı (parçayı/özeli/ferdi) hariç tutmak" şeklinde tanımlamışlardır.

Istisna hükümler nasıl yorumlanır?

İstisnaî hükümler: Bir hüküm, bir genel hükmün istisnası niteliğinde ise, o hüküm kıyas yoluyla başka bir olaya uygulanamaz. Çünkü o hüküm, ilgili genel hükme ilişkindir ve bir istisnadır. İstisnalar dar yorumlanır ve kıyasa tâbî tutulamazlar.

Istisna sözleşmesi ne demek?

Eser sözleşmesi eski Kanunda “istisna akdi” terimi ile ifade edilmekte idi. ... Eser, iş sahibi tarafından kullanamayacağı veya hakkaniyet gereği kabule zorlanamayacağı ölçüde ayıplı ya da sözleşme hükümlerine aynı ölçüde aykırı olursa sözleşmeden dönme hakkı Eseri alıkoyup ayıp oranında bedelden indirim isteme hakkı

Istisnalar kaideyi bozmaz anlamı ne demek?

Bu kalıplaşmış ifadelerden en bilineni ''İstisnalar kaideyi bozmaz'' sözüdür. İstisnalar Kaideyiz Bozmaz sözü, bir kereye mahsus olmak üzere gerçekleşen şeylerin kuralları değiştirmeyeceği anlamına gelir. İstisna kelimesinin sözlük anlamı, bir şeyi kuralların dışında ya da eş değer olan şeylerden ayrı tutmaktır.

Özel hukuk nedir dalları nelerdir?

Özel hukukta herkes kendi iddiasını ispatlamak zorundadır. Özel hukukta kimse re'sen icra yetkisine sahip değildir. Özel Hukukun Dalları Şunlardır: Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.

Serbest yorum metodu nedir?

Hâkim, bu metotta normun ortaya konuş anındaki anlamını tespite çalışır. Kanun koyucunun o maddeyi koyarken hangi nedenleri göz önünde tuttuğunu araştırır. Bu yorumda, kanun koyucunun sadece sübjektif iradesi değil, zamanın politik, ideolojik, sosyal ve ekonomik durumu göz önünde tutulur.