Protrüzyon ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Protrüzyon ne anlama gelir?
  2. Boyunda Protrüzyon nedir?
  3. Protrüzyon fıtık mıdır?
  4. Protrüzyon ağrı yapar mı?
  5. Tekal kese nedir tıp?
  6. Silen diffüz bulging nedir?
  7. Bulging ağrı yapar mı?

Protrüzyon ne anlama gelir?

Protrüzyon ise disk çevresinin %'inden daha dar bir kısımdan gerçekleşen taşmadır. Eğer protrüzyon dışa doğru fazlaca ilerlerse (taşma yapan kısmı taban kısmından daha uzunsa) bel fıtığının daha ileri evresi olan ekstrüzyon olarak sınıflanır.

Boyunda Protrüzyon nedir?

Diskin dış tabakasını oluşturan “annulus fibrosus” adı verilen halka incelmeye başlar ve en sonunda yırtılır. Disk merkezindeki “nucelus pulposus” adı verilen çekirdek yapı ise omur kenarlarından taşarak omurilik kanalı içerisine bir kabarıklık oluşturur. Bu durum protrüzyon olarak adlandırılır.

Protrüzyon fıtık mıdır?

2.PROTRÜZYON: Fıtık ilerlemiştir ve sinire bası yapmıştır . Hastada bel ağrısının yanı sıra kalça veye baldır ağrısı görülür. Fakat resimde görüldüğü üzere disk tamamen yırtılmadığından doğru yaklaşımlarla çoğu hasta ameliyatsız iyileşebilir.

Protrüzyon ağrı yapar mı?

Boyum omurgasında oluşan bir intervertebral disk protrüzyonu belirtisi şiddetli baş ağrısıdır – çoğu zaman arka baş bölgesinde odaklanır bu ağrı. Nadiren de olsa vejetatif işlevler de zayıflayabilir. Örneğin mide-, bağırsak ve mesane şikâyetleri oluşabilir.

Tekal kese nedir tıp?

Omurilik, L1 disk seviyesine kadar tek parça olarak gelir ve bu seviyeden sonra aşağıya doğru dallanarak bir kese içinde devam eder. Bu keseyeTekal Sak” adı verilmektedir.

Silen diffüz bulging nedir?

Disk tüm arka kenarı boyunca hemen hemen simetrik taşma göstermişse “diffüz bulging” olarak ifade edilir. Taşmanın daha lokalize olması halinde fokal bulging ya da geniş tabanlı protrüzyon olarak tanımlanabilir. Bulging tespit edildiğinde hastalara “bel fıtığı başlangıcı” olarak açıklanabilmektedir.

Bulging ağrı yapar mı?

Bulging: Çemberde aynı parmağınız yandığı zaman biriken su gibi bir ödem meydana gelir. Bu ödem sinire baskı yaparak ağrıya neden olur.