Saikte yanılma ne demek?

İçindekiler:

  1. Saikte yanılma ne demek?
  2. Saik hatası ne demek hukuk?
  3. Esaslı hata halleri nelerdir?
  4. Saikte yanılma esaslı mıdır?
  5. Türk Borçlar Kanununda belirtilen yanılma halleri nelerdir?
  6. TBK 31 yanılma halleri nelerdir?
  7. Yanılma halleri nedir?
  8. Sözleşmenin niteliğinde yanılma nedir?
  9. TBK 31 madde yanılma halleri nelerdir?
  10. Yanılma nedeniyle sözleşmeyi iptal eden tarafın kusurlu olmasına bağlanan hukuki sonuç nedir?
  11. Kendi kusuruyla hataya düşen taraf sözleşmeyi iptal edebilir mi?

Saikte yanılma ne demek?

Saikte yanılma(kişiyi herhangi bir davranışı sergilemeye iten nedende yanılma) ise, esaslı yanılma sayılmaz. Yanılanın, yanıldığı saiki sözleşmenin temeli sayması ve bunun da iş ilişkilerinde geçerli dürüstlük kurallarına uygun olması hâlinde yanılma esaslı sayılır.

Saik hatası ne demek hukuk?

Beyanın gerçek iradeye uygun olduğu ancak iradenin oluşumu aşamasında bir hatanın bulunması halinde saik hatası söz konusu olacaktır. Kural olarak sözleşmenin saiklerinde meydana gelen hatalar adi saik hatası olarak adlandırılmaktadır (Eren, 2010:340).

Esaslı hata halleri nelerdir?

Hukuki işlemin niteliğinde yapılan hatalar her zaman “esaslı hatalar” sayılır ve bu hatalara dayalı irade beyanları geçerli hukuki sonuç doğurmazlar29. Hukuki işleme taraf olan kişinin şahsında bir yanılma söz konusu ise bu durumda “şahısta hata'dan” söz edilir.

Saikte yanılma esaslı mıdır?

MADDE 32- Saikte yanılma, esaslı yanılma sayılmaz. Yanılanın, yanıldığı saiki sözleşmenin temeli sayması ve bunun da iş ilişkilerinde geçerli dürüstlük kurallarına uygun olması hâlinde yanılma esaslı sayılır. Ancak bu durumun karşı tarafça da bilinebilir olması gerekir.

Türk Borçlar Kanununda belirtilen yanılma halleri nelerdir?

Türk Borçlar Kanunu Madde 31- Özellikle aşağıda sayılan yanılma hâlleri esaslıdır:
  • Yanılan, kurulmasını istediği sözleşmeden başka bir sözleşme için iradesini açıklamışsa. ...
  • Yanılan, istediğinden başka bir konu için iradesini açıklamışsa. ( örneğin başka bir şey satın alma)
Daha fazla öğe...

TBK 31 yanılma halleri nelerdir?

Türk Borçlar Kanunu Madde 31- Özellikle aşağıda sayılan yanılma hâlleri esaslıdır: Yanılan, kurulmasını istediği sözleşmeden başka bir sözleşme için iradesini açıklamışsa. ... Yanılan, sözleşmeyi yaparken belirli nitelikleri olan bir kişiyi dikkate almasına karşın başka bir kişi için iradesini açıklamışsa.

Yanılma halleri nedir?

Yanılma (Hata), bir kimsenin olayları yanlış algılaması, bunları yanlış değerlendirmesi, beklenti ve tahminlerinin isabetsiz olmasıdır. Sözleşme kurulurken esaslı yanılmaya (hataya) düşen taraf sözleşme ile bağlı olmaz (TBK m 30/1). Yanılma nedeniyle sözleşme ile bağlı olmamak için; 1-Yanılmanın varlığı gerekir.

Sözleşmenin niteliğinde yanılma nedir?

aa) Sözleşmenin Niteliğinde Yanılma BK m.31 “Yanılan, kurulmasını istediği sözleşmeden başka bir sözleşme için iradesini açıklamışsa” hükmüyle sözleşmenin niteliğini esaslı yanılgı saymaktadır. Sözleşme yapma iradesine sahip olan kişi iradesine uygun olmayan başka bir sözleşmeye taraf olmuştur.

TBK 31 madde yanılma halleri nelerdir?

Türk Borçlar Kanunu Madde 31- Özellikle aşağıda sayılan yanılma hâlleri esaslıdır: Yanılan, kurulmasını istediği sözleşmeden başka bir sözleşme için iradesini açıklamışsa. ... Yanılan, sözleşme yapma iradesini, gerçekte sözleşme yapmak istediği kişiden başkasına açıklamışsa.

Yanılma nedeniyle sözleşmeyi iptal eden tarafın kusurlu olmasına bağlanan hukuki sonuç nedir?

MADDE 35- Yanılan, yanılmasında kusurlu ise, sözleşmenin hükümsüzlüğünden doğan zararı gidermekle yükümlüdür. Ancak, diğer taraf yanılmayı biliyor veya bilmesi gerekiyorsa, tazminat istenemez. Hâkim, hakkaniyetin gerektirdiği durumlarda, ifadan beklenen yararı aşmamak kaydıyla, daha fazla tazminata hükmedebilir.

Kendi kusuruyla hataya düşen taraf sözleşmeyi iptal edebilir mi?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 35 yanılma sebebiyle tazminat bahsini düzenlemektedir. BK m. 35/f. 1'de, “Yanılan, yanılmasında kusurlu ise, sözleşmenin hükümsüzlüğünden doğan zararı gidermekle yükümlüdür. ... Zira yanılan, dürüstlük kuralına aykırı olarak sözleşmeyi iptal edemez (TBK m. 34) .