Yesevilik tarikatı nerede kuruldu?

İçindekiler:

  1. Yesevilik tarikatı nerede kuruldu?
  2. Pir i Türkistan lakabı ile tanınan İslâm mutasavvıfı kimdir?
  3. Hacı Ahmet Yesevi'nin piri kimdir?
  4. Zikirde kafa sallamak ne demek?
  5. Hoca Ahmet Yesevi Hanefi mi?

Yesevilik tarikatı nerede kuruldu?

Türkistan`da faaliyetlerini sürdüren Ahmet Yesevinin yolu zamanla Yesevilik adını aldı. `Horasan Okulu` olarakta adlandırılan tasavvuf akımının en önemli temsilcisi olan Ahmet Yesevi`den adını alan Yesevilik yolu, İslam inancı ile Türk geleneklerini, inanç ve yaşam tarzlarını bir sentez haline getirdi.

Pir i Türkistan lakabı ile tanınan İslâm mutasavvıfı kimdir?

Hakkında. Tarihte bilinen ilk büyük Türk mutasavvıfı unvanını taşır. Tam adı: Ahmed bin İbrâhim bin İlyâs Yesevî idi. Yesevîlik adı verilen tasavvufî akımının mimârı olan "Hazret-i Türkistan" nâmıyla da meşhur "Hâce Ahmed Yesevî" müridi Hacı Bektaş Veli gibi bir İslâm âlimidir.

Hacı Ahmet Yesevi'nin piri kimdir?

Türkistan´da yetişen büyük velilerdendir. Adı Ahmet bin İbrahim bin İlyas Yesevi olup, Piri Sultan, Hoca Ahmet, Kul Hace Ahmet diyede tanınır. Babası Hace İbrahim´in nesebi Hz. Alinin oğlu Muhammet bin Hanefi´ye dayanır.

Zikirde kafa sallamak ne demek?

Evet, zikir namesiz, teğannisiz adabıyla, azaların sükûnuyla olduğu zaman, ayaktayken, otururken, yanları üzerine yatarken de olsa her halükarda caizdir. Bütün bunlardan sonra, la ilahe illallahtaki nefiy ve ispat anlamını göstermek için sadece başı sağa-sola sallamak ise zann-ı galibe göre caiz, hatta müstehaptır.

Hoca Ahmet Yesevi Hanefi mi?

Olgun, ileri görüşlü, muhakemeli bir mutasavvıf ve aynı zamanda Hanefî mezhebinde bir fakih olan Yesevî, irşad anlayışı içinde şeriatla tarikatı tam anlamıyla kaynaştırmasını bilmiştir.