Peptik ülser tedavisi nedir?

İçindekiler:

  1. Peptik ülser tedavisi nedir?
  2. Peptik ülser tanısı nasıl konur?
  3. Peptik ülser kimlerde görülür?
  4. Kronik peptik ülser ne demek?
  5. Gastrik ülser ne demek?
  6. Peptik ülser tedavi edilmezse ne olur?

Peptik ülser tedavisi nedir?

Ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar proton pompa inhibitörleri ve H2 reseptör blokerleridir. Ülser ilaçları mide asiditesini azaltarak kişinin yakınmalarını rahatlatır. Bunun yanı sıra mide asidinin ülser üzerine etkisini ortadan kaldırarak, iyileşmeyi sağlar.

Peptik ülser tanısı nasıl konur?

Ülser benzeri şikayetlerle doktora başvuran hastalarda başvurulacak teşhis yöntemi ülserin direkt olarak görülerek teşhis edilmesine ve gerektiğinde doku örneği alınmasına imkan veren endoskopidir (Gastroskopi). Nadiren bazı vakalarda baryumlu mide duodenum grafisi tanıda yardımcı olabilir.

Peptik ülser kimlerde görülür?

Başlama nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, aylar süren bir hastalık döneminden sonra iyileşir. Hasta iyileşse de peptik ülser olmaya yatkındır. A.B.D. ' de erkeklerin yüzde 2.5′ inde, kadınların yüzde 1.5'inde peptik ülser vardır.

Kronik peptik ülser ne demek?

Peptik ülser, midenin iç yüzeyinde ve ince bağırsağın üst kısmında çeşitli sebeplerden dolayı gelişen açık yaralara verilen isimdir. Ülserin en yaygın belirtisi sürekli mide ağrısıdır. Ülserlerin en yaygın nedeni Helicobacter pylori bakterisi enfeksiyonudur. Bazı ilaçarın uzun süreli kullanımı da ülsere neden olabilir.

Gastrik ülser ne demek?

Gastrik ülser olarak da tanımlanan mide ülseri, kısaca mide zarında (mide mukozası) asit, pepsin ve safra gibi sindirim sistemindeki sıvıların oluşturduğu hasar görmesi sonucu meydana gelen yaralar olarak tanımlanabilir. Bu ülserler midenin hemen çıkışında yer alan ince bağırsakların başlangıç kısmında da görülebilir.

Peptik ülser tedavi edilmezse ne olur?

Mide ülserleri kolayca tedavi edilebilir, ancak uygun olarak tedavi edilmezse şiddetli komplikasyonlara neden olabilir. Mide ülserinin en önemli belirtisi mide yanması ya da mide ağrısıdır. Daha az sıklıkta ise mide ekşimesi, hazımsızlık, şişkinlik gibi belirtiler görülür.