Azade mısra ne demek?

İçindekiler:

  1. Azade mısra ne demek?
  2. Musarra mısra nedir?
  3. Mısra-i berceste ile mısra i azade arasındaki en belirgin fark nedir?
  4. Mukaffa mısra nedir?
  5. Matla neye denir?
  6. Caize geleneği nedir?

Azade mısra ne demek?

tek mısralık şiirlere denir.divan edebiyatı'nın özgün biçimlerinden biridir.tek mısrada şair bütün derdini anlatır. iskender pala'nın tarifiyle * *, "bir manzumeye ait olmayan vezinli tek mısradır." "fikr etse hâl-i âlemi âdem garipser."

Musarra mısra nedir?

mısraları birbiri ile kafiyeli olan beyitler. beyt-i musarra, gazellerin ilk beyitleri (matla') musarra'dır. her mısrası aynı kafiyede olan şiirlere de musarra denir. (musarra tuyuğ gibi) bu şekilde düzenlenen şiirlerin bir başka adı müselseldir.

Mısra-i berceste ile mısra i azade arasındaki en belirgin fark nedir?

Bu yönüyle en küçük nazım birimidir denilebilir. Mısralar özelliklerine göre değişik adlar alırlar. Hiçbir manzumenin parçası olmayan mısralara azade mısra denir. Bir manzumenin içinde söyleniş bakımından, güçlü ve hoş olan mısra veya mısralara mısraberceste denir.

Mukaffa mısra nedir?

Bir şiirde iki mısrası birbirine kafiyeli olan beyitlere mukaffa, musarra ya da matla adı verilir. Mısraları kafiyeli olmayan beyitlere ise müfret ya da fert adı verilir.

Matla neye denir?

Matla, Divan edebiyatında bir şiirin ilk beyiti. Daha çok kaside ve gazel türleri için kullanılır. "Doğmak" anlamındadır. Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur.

Caize geleneği nedir?

Arapça "geçip gitmek" anlamındaki cevâz masdarından türemiş bir kelime olan câize (çoğulu cevâiz), genel olarak beğenilen bir işi yapan kimseye, âlim ve sanatkârlara yazdırılan veya bunlar tarafından devlet adamlarına takdim edilen eserlere verilen mükâfat, hediye ve ihsan mânalarına gelir.