Mülazemet nedir Osmanlıda?

İçindekiler:

  1. Mülazemet nedir Osmanlıda?
  2. Mülazım nedir medrese?
  3. Osmanlida Matlab ne demek?
  4. Matlab ne demek medrese?
  5. Osmanlıda ilmiye sınıfı nerede görev yapar?
  6. Mülazemet almak ne demek?

Mülazemet nedir Osmanlıda?

Mülâzemet kelime anlamı olarak “bir yere veya bir kimseye bağlanmak, bir işte devamlı olmak” anlamlarına gelir ki bu anlam terim anlamı ile de ilişkilidir. İpşirli, 2006, c.31, s.537. İpşirli, 2006, c.31, s.537; Atçıl, 2017, s.225. Osmanlı Devletinde kadılara da mülâzemet adı verilen bu sistem uygulanmıştır.

Mülazım nedir medrese?

mülazım / mülâzım / ملازم / مُلَازِمْ İlmiyyede: Medrese tahsilini bitirip icazet alan. Stajyer. Eskiden askerlikte yüzbaşıdan aşağı rütbelerin derecesi, ünvanı.

Osmanlida Matlab ne demek?

matlab / مطلب İstek, istenilen şey. Hallolunacak mesele. Mebhas.

Matlab ne demek medrese?

bir yere veya bir şeye sıkı sıkı bağlanmak anlamına gelen arapça kökenli söz. osmanlı zamanında müderrisler; sahn düzeyindeki bir medreseyi bitirdikten sonra "mülazemet" denen ve esası sıra beklemeye dayanan bir sistemle atanırdı.

Osmanlıda ilmiye sınıfı nerede görev yapar?

Osmanlı dönemi. Osmanlı Devleti'nde ilmiye sınıfı, bahsedilen farklı alanlarda bulunan görevlilerin hepsi, medresede eğitim görmektedir. Medreseler, ilmiye sınıfını oluşturacak olan bireylere; hoca, yargı organı ve din görevlisi türünden görevler yüklenebilecek biçimde bir eğitim vermektedir.

Mülazemet almak ne demek?

Tezin esas konusunu teşkil eden manasıyla mülâzemet, yüksek dereceli medrese tahsilini tamamladıktan sonra mezun olan bir talebenin, ilmiye teşkilatında herhangi bir vazife alabilmesi için bir deftere medresedeki hocalarından biri tarafından kaydedilmesini ve böylece atama beklemesini ifade eder.