Kıdem tazminatı hak midir?

İçindekiler:

  1. Kıdem tazminatı hak midir?
  2. Tazminat davasından alınan para helal mi?
  3. Yasal faiz almak caiz mi?
  4. Kan parası almak caiz midir?
  5. Trafik kazasında tazminatı kim öder?
  6. Faiz almak ve vermek aynı mı?
  7. Fatura gecikme bedeli faiz midir?
  8. Kan parası var mıdır?
  9. Trafik kazasında manevi tazminat kimden talep edilir?

Kıdem tazminatı hak midir?

Kıdem tazminatına hak kazanılır. Çünkü, 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'ncü maddesinde işçi tarafından bu Kanunun 16'ncı ( 4857/24'ncü madde) maddesi uyarınca feshedilirse işçiye kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmektedir. ... Malulen emekli olarak işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır.

Tazminat davasından alınan para helal mi?

Bugün açılan tazminat davalarında gasp ve itlaf hususunda bir mesele bulunmamaktadır. ... Suç ve kabahatlerin bir dünyevî ve bir de uhrevî ciheti olduğundan, Hanefî mezhebinde bu tazminatlar, diyet olarak değil, hakkın helal edilmesi karşılığında verilebilir veya alınabilir.

Yasal faiz almak caiz mi?

Diyanet'in cevabı şöyle oldu: İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

Kan parası almak caiz midir?

Kan bedelini almak caiz midir?” sorusunun detaylı cevabı haberimizde… Kan bedelini, kan parasını almak caizdir ancak eğer kazada bedenen bir zarara uğranmadıysa alınan parayı sadece kaza masraflarına yetecek kadarını kullanmak daha iyidir.

Trafik kazasında tazminatı kim öder?

Kaza sonrasında oluşan maddi zararlarda; poliçe örneği, trafik kazası tespit tutanağı, hasara ait fotoğraflar, ifade ya da görgü tanığı tutanakları, sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri, gerek görülmesi durumunda alkol raporu ve kazayla ilgili diğer belgelerin sigorta şirketine iletildiği tarihten itibaren 8 gün ...

Faiz almak ve vermek aynı mı?

"İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

Fatura gecikme bedeli faiz midir?

Borç, devlete ait ise ve gecikme cezası alınıyorsa bu faiz değil, cezadır, devletin bu hakkı vardır. ... Özel sektöre ait borçlarda gecikme zammı ancak enflasyonun eksilttiği kadar olabilir, daha fazla alınırsa faiz olur.

Kan parası var mıdır?

İşte cevabı. Trafik kazasındaki ölüm, yahut yaralanmadan dolayı para cezasına çarptırılan suçludan mirasçılar veya yaralanan mağdur, para alma hakkına sahip olur. Çünkü İslâm hukukunda kasten öldürmelerde kısas, kastın dışındaki öldürmelerde ise diyet vardır. Yâni suçlu, mağdura diyet olarak para öder.

Trafik kazasında manevi tazminat kimden talep edilir?

Ölümlü trafik kazaları nedeniyle açılan tazminat davalarında tazminat sorumlularından aşağıdaki zararlar talep edilebilir (BK md.53): Manevi tazminat: Ölenin yakınları (anne, baba, eş, çocuklar, kardeşler, nişanlı) ölüm neticesinde duydukları elem, acı ve ızdırap duyguları nedeniyle manevi tazminat talep edebilirler.