Anayasanın 73 maddesi nedir?

İçindekiler:

  1. Anayasanın 73 maddesi nedir?
  2. Kişi hak ve hürriyetleri hangi doktrin?
  3. Bir kişinin temel hak ve özgürlüklerine müdahale edilmişse hangi yolları izlemelidir?
  4. Anayasanın 18 maddesi nedir?
  5. Anayasa 73 madde vergi ilkeleri nelerdir?
  6. Temel hak ve hürriyetler en geniş haliyle hangi anayasamızda yer almıştır?

Anayasanın 73 maddesi nedir?

1982 Anayasasının "Vergi Ödevi" başlıklı 73'üncü maddesinin son hali aşağıdaki gibidir: “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. ... Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.

Kişi hak ve hürriyetleri hangi doktrin?

Bunlar, insan hakları doktrini ve bireyci (ferdiyetçi) doktrindir. İnsanın sadece insan olması nedeniyle doğuştan bazı haklara ve özgürlüklere sahip olduğu ve devlet tarafından bu haklara ve özgürlüklere dokunulmayacağı yolundaki fikirlerin ortaya çıkışı ancak 17. yüzyıldan sonra olmuştur.

Bir kişinin temel hak ve özgürlüklerine müdahale edilmişse hangi yolları izlemelidir?

Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir.

Anayasanın 18 maddesi nedir?

Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.

Anayasa 73 madde vergi ilkeleri nelerdir?

Anayasanın 73. maddesi, vergi ödevine hâkim olan temel anayasal ilkeleri kapsamaktadır. Bu ilkeler sırasıyla verginin genelliği, verginin kamu giderlerini karĢılamaya yönelik olması, mâli güçle orantılı olması, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı ile verginin kanunîliği ilkeleridir.

Temel hak ve hürriyetler en geniş haliyle hangi anayasamızda yer almıştır?

1982 Anayasası'nın “Genel Hükümler” başlığı altında düzenlenen 12-16. maddelerinde yer alan hükümler temel hak ve özgürlüklerin genel rejimini oluşturmaktadır. Anayasanın 12/1. maddesine göre, “Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir”.