Yaşlılık Hukuku nedir?

İçindekiler:

  1. Yaşlılık Hukuku nedir?
  2. Pozitif yaşlı ayrımcılığı nedir?
  3. Yaşlı ilkeleri ne zaman kabul edildi?
  4. Pozitif cinsiyet ayrımcılığı nedir?
  5. Yasli ayrımcılığı nedir?
  6. Insan haklarını güvence altına alma konusunda en önemli uluslar arası belge hangi tarihte kabul edilen hangi belgedir?
  7. Dünya Yaşlılar Asamblesi ne zaman düzenlendi?
  8. Sosyal hizmet politikaları kapsamında yaşlılara sunulan hizmetler nelerdir?
  9. Yaşlı insanlara hizmet veren kurum ve kuruluşlar nelerdir?
  10. Pozitif ayrımcılık yapılan kişiler kimlerdir?
  11. Pozitif ayrımcılık ayrımcılık mıdır?
  12. Yaşlı ayrımcılığı türleri nedir?
  13. Kişilerin sadece yaşı nedeniyle uğradığı ayrımcılığı ilk tanımlayan bilim insanı kimdir?
  14. İnsan haklarıyla ilgili uluslararası kurallar üretme süreci ilk kez hangi kurumla başlar?
  15. Ülkemiz tarafından insan hakları ile ilgili hangi uluslararası belgeler kabul edilmiştir?
  16. Dünya Yaşlılar Asamblesinde yer alan ilkeler nelerdir?
  17. Yaşlı refahı alanında verilen hizmetler nelerdir?
  18. Yaşlılığa özel hizmetlerin hedefleri nelerdir?

Yaşlılık Hukuku nedir?

YAŞLILIK HUKUKU, yaşlının haklarını, onlara karşı dev- letin ve kişilerin yükümlülüklerini ve yasal sorumluluklarını, ele alan hukuk dalıdır. Disiplinler arası hukuk dalı olduğun- dan Anayasa, Ceza, İdare, Sosyal Güvenlik, Sağlık ve Medeni Hukuku ilgilendiren tarafları vardır.

Pozitif yaşlı ayrımcılığı nedir?

Pozitif ayrımcılık; sosyal, ekonomik ve politik yaşamda kadınlar, engelliler gibi taşıdıkları özellikler nedeniyle dışlanmış azınlıkların, dışlanmışlıklarını azaltmak ve uzun vadede engellemek amacıyla ortaya konulan politika ve uygulamaları ifade eder.

Yaşlı ilkeleri ne zaman kabul edildi?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 26 Temmuz - 6 Ağustos 1982 tarihleri arasında "Dünya Yaşlılar Asamblesi" için Viyana'da toplandı ve YAŞLANMA 1982 - Yaşlılık İlkeleri'ni saptadı.

Pozitif cinsiyet ayrımcılığı nedir?

Pozitif ayrımcılık, kadın ve erkek arasında var olan hukuki eşitliğin, kadınlar lehine bozularak uygulanmasını ifade eder.

Yasli ayrımcılığı nedir?

Bir kişiye sadece yaşı nedeniyle gösterilen farklı tavır, ön yargı ve davranışlar yaşlı ayrımcılığı olarak ifade edilir. Toplumun ve profesyonellerin yaşlılığı algılayışları, bakış açıları ve önyargıları yaşlılara sunulan hizmetlerin kalitesini etkilemektedir.

Insan haklarını güvence altına alma konusunda en önemli uluslar arası belge hangi tarihte kabul edilen hangi belgedir?

Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217A (III) sayılı kararıyla ilan edilmiştir.

Dünya Yaşlılar Asamblesi ne zaman düzenlendi?

1982'de Viyana'da toplanan BM Genel Kurulunda ilk kez “Dünya Yaşlanma Asamblesi” yapılmış. Yaşlanma sorunları ve özellikleri ele alınarak ilkeler benimsenmiş.”Uluslararası Yaşlı Hakları” olarak kabul edilmiş; bağımsızlık, katılım, bakım, kendini gerçekleştirme, itibar başlıkları altında açıklanmıştır.

Sosyal hizmet politikaları kapsamında yaşlılara sunulan hizmetler nelerdir?

Ülkemizde evde bakım hizmetine ilişkin ilk hazırlık çalışmaları 2009 yılında başlatılmıştır ve bu kapsamda yaşlılara, kahvaltı hazırlama, yemek ve ütü yapma, ev ve mutfaklarını düzenleme, öz bakım ve banyo yaptırılması, hastalandıklarında hastanede refakat etme gibi hizmetler sunulmaktadır.

Yaşlı insanlara hizmet veren kurum ve kuruluşlar nelerdir?

Bu kurumlar tarafından sunulan hizmetler şunlardır: Yatılı Bakım Kuruluşları; Huzurevleri, Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri.

Pozitif ayrımcılık yapılan kişiler kimlerdir?

Pozitif Ayırımcılığı Düzenleyen Anayasa'nın 10. Maddesinin Kapsamı da Genişletildi. Maddeye Çocuklar, Yaşlılar, Özürlülerin Yanı Sıra, Harp ve Vazife Şehitleri, Dul ve Yetimler ile Malül ve Emekliler de Dahil Edildi.

Pozitif ayrımcılık ayrımcılık mıdır?

Pozitif ayrımcılık fazladan bir hak değildir. Sadece herkesle gerçekten eşit olunabilmesinin garanti altına alınmasıdır.

Yaşlı ayrımcılığı türleri nedir?

Yaş ayrımcılığı üç temel kategoride ele alınabilir. Bunlar yaşlı bireylere, yaşlanma sürecine ve yaşlılığa karşı oluşmuş ön yargılı yaklaşımlar; yaşlı bireylere karşı ayrımcı tavırlar ve yaşlı bireyler hakkındaki kalıplaşmış algıları destekleyen kurumsal uygulamalar ve politikalar olarak sınıflandırılır.

Kişilerin sadece yaşı nedeniyle uğradığı ayrımcılığı ilk tanımlayan bilim insanı kimdir?

 Yaşlı ayrımcılığı terimi ilk defa 1969 yılında Amerika Ulusal Yaşlılık Enstitüsü başkanı Robert Butler tarafından kullanılmıştır.  Günümüzde Palmore tarafından yapılan tanımlama daha sık kullanılmaktadır.

İnsan haklarıyla ilgili uluslararası kurallar üretme süreci ilk kez hangi kurumla başlar?

İlk bölgesel sözleşme Avrupa Konseyi tarafından tarihinde yürürlüğe konulan ve insan haklan kurallarının oluşturulması ve uygulanmasında en önemli yeri işgal eden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesidir (AİHS).

Ülkemiz tarafından insan hakları ile ilgili hangi uluslararası belgeler kabul edilmiştir?

Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217A (III) sayılı kararıyla ilan edilmiştir. Türkiye'de ise, tarih ve 9119 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, tarih ve 7217 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Dünya Yaşlılar Asamblesinde yer alan ilkeler nelerdir?

Asamble'de benimsenerek “Bağımsızlık, Katılım, Bakım, Kendini Gerçekleştirme, İtibar” başlıkları altında sıralanan ilkeler, tüm dünyada yaşlanma konusunda düşünce ve planlama sürecine yol göstermiştir.

Yaşlı refahı alanında verilen hizmetler nelerdir?

Yaşlılara parasal anlamda destek sağlamak için özel vergi indirimleri, ulaşımda ücretsiz; sinema, tiyatro, berber, çamaşırhane v.b. yerlerde indirimli hizmetler sunulmaktadır. Sağlık ve Sosyal Bakım Hizmetleri: Yaşlı refahına yönelik hizmetlerin bir diğeri de sağlık ve sosyal bakım hizmetleridir.

Yaşlılığa özel hizmetlerin hedefleri nelerdir?

"yaşamını evde ailesi, akrabalarıyla veya yalnız sürdüren sağlıklı yaşlılar ile demans, alzheimer gibi hastalığı olan yaşlıların yaşam ortamlarını iyileştirmek, boş zamanlarını değerlendirmek, sosyal, psikolojik ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olmak, rehberlik ve mesleki danışmanlık yapmak, kendi ...