Şerit kurdu nedir?

İçindekiler:

  1. Şerit kurdu nedir?
  2. Şerit neden olur?
  3. Bağırsaktaki kurt nasıl temizlenir?
  4. Şerit nasıl olur?
  5. Parazit insandan insana bulaşır mı?

Şerit kurdu nedir?

Taenia enfestasyonu veya şerit hastalığı olarak bilinen Tenya, parazitlerden ötürü oluşan ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasını engelleyen bir sağlık sorunudur. Tenyaların en çok bulunduğu ortamlar az pişmiş ya da çiğ etlerdir. Bunların tüketilmesi durumunda tenyalar vücuda bulaşır.

Şerit neden olur?

Barsak şeridi ve tenyalar çok yaygın görülen bir halk sağlığı sorunudur ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kirli sulardan, yıkanmamış sebzelerden, musluklardan, pişmemiş etten, parazit yumurtalarının döküldüğü çarşaf ve çamaşırlardan, topraktan, enfekte hayvanlardan bulaşabilir.

Bağırsaktaki kurt nasıl temizlenir?

Kıl kurdu tedavisinde tek doz mebendazol, albendazol, pirantel pamoat, pirvinium pamoat veya ivermektin oldukça etkilidir. Bu ilaçlar içinde enterobiasis tedavisinde en sık mebendazol ve pirantel pamoat tercih edilir. Mebendazol 100 mg'lık tabletler halinde bulunur.

Şerit nasıl olur?

Çiğ ve az pişmiş et yenmesi ile bulaşır. Tenya saginata parazitli sığır etinden, Tenya solium ise hasta domuzun etinin yenmesi ile ortaya çıkar. Larva dışkı ile atılır. Sığır gibi bir konak tarafından otlar yenirken ağız yolu ile hayvana bulaşır.

Parazit insandan insana bulaşır mı?

İnsandan insana geçiş, fekal-oral yolla meydana gelmektedir. Semptomları ishal, karın ağrısı, kilo kaybı ve halsizlik olan bu parazit bulaşının, temel risk faktörleri; diğer parazitlerde de olduğu gibi genellikle zayıf sanitasyon ve kalabalık yaşam ortamlarıdır.