Gladio kim kurdu?

İçindekiler:

  1. Gladio kim kurdu?
  2. Gerilla ve kontrgerilla ne demek?
  3. Kontrgerilla ne zaman kuruldu?
  4. Seferberlik Teşkilatı nedir?
  5. Siyah personel ne demek?
  6. Kurtlar Vadisindeki Gladio nedir?

Gladio kim kurdu?

Latince'de kılıç anlamına gelen Gladio sözcüğünü ad olarak kullanan örgüt, Amerikan ve İngiliz kontrgerilla örgütlenmesi olan Stay Behind tarafından 1952 yılında kuruldu.

Gerilla ve kontrgerilla ne demek?

Kontrgerilla, kelime anlamıyla gerilla güçlerine karşı kurulmuş güçtür. Bir diğer anlamı ise NATO bünyesindeki ülkelerde sol örgütlenmeye karşı oluşturulan yasa dışı örgütlenmenin Türkiye'deki adı ve ayağıdır.

Kontrgerilla ne zaman kuruldu?

Özel Harp Dairesi
Etkin-1992
ÜlkeTürkiye
BağlılıkTürk Silahlı Kuvvetleri
SınıfıÖzel kuvvet
2 satır daha

Seferberlik Teşkilatı nedir?

Seferberlik Tetkik Kurulu, 1952 yılında ABD'lilerin teklifiyle Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde gizlice kurulmuş bir teşkilattır. STK'nın amacı, Sovyetler Birliği'nin Türkiye'yi işgal etmesi halinde milisleri silahlandırarak gerilla direnişini örgütlemekti.

Siyah personel ne demek?

Siyah personel; seferde arazide görev almak üzere askerliğini komando olarak yapmış, yedek personel niteliklerine uygun olanların içerisinden seçilerek pusu, baskın, keşif, ikmal ve haberleşme konularında temel eğitime tabi tutuluyor.

Kurtlar Vadisindeki Gladio nedir?

Kurtlar Vadisi Gladio, devlet aygıtının içine çöreklenmiş derin devlet ajanlarının, yıllar boyu hizmet ettiği Gladio ile gayrıresmi hesaplaşmalarının ve çıkar çatışmalarının hikayesidir. İskender Büyük, derin devlet adına sayısız eylemde bulunmuş emekli bir istihbaratçıdır.