Tevkif etmek ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Tevkif etmek ne demek TDK?
  2. Şose ne anlama gelir?
  3. Tevkif suretiyle vergilendirilmiş ne demek?
  4. Tevkif edilen KDV ne demek?
  5. Şose Osmanlıca ne demek?
  6. Tevkifatlı Faturada tevkifatı kim öder?
  7. Ayetlerin sure içindeki sıraları neye göre belirlenmiştir?

Tevkif etmek ne demek TDK?

Tevkif, bir suçtan şüpheli olarak aranan bir kişiyi gözaltına almak, alıkoymak ve tutuklamak demektir. 1932 yılında gerçekleştirilen dil devriminden sonra bu kelimenin yerine daha çok tutuklamak sözcüğü kullanılmaya başlanmıştır. Tevkifhane ise tutukevi ve hapishane manasına gelir.

Şose ne anlama gelir?

Şose, kırık taş veya çakıl döküldükten sonra üzerinden silindir geçirilerek hazırlanan basit bir tür karayolu. Asfalt yollardan farkı, zift gibi yapıştırıcı ve birleştirici malzemelerin kullanılmamasıdır. Bazen taşların üzerine kum da dökülür.

Tevkif suretiyle vergilendirilmiş ne demek?

Tevkifat, vergi bakımından, vergiler üzerinde bölüşme ya da kesinti yapma anlamına gelir. Normal ya da irsaliyeli faturadan hiçbir farkı olmayan tevkifatlı faturayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise, faturaya işlenen verginin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülerek iki taraftan da vergi alınıyor olmasıdır.

Tevkif edilen KDV ne demek?

KDV tevkifatı, satıcıya ödenen tutara ek olarak KDV'nin belirli bir oranda düşürülmesi ve vergi dairesine ödenmesi işlemidir. KDV Tevkifatı Nedir? KDV tevkifatı, satıcıya ödenen KDV değerinin tamamını ya da bir kısmını ana tutardan düşürerek direkt vergi dairesine ödeme uygulamasına verilen isimdir.

Şose Osmanlıca ne demek?

i. (Fr. chaussée) Daha çok taş kırıkları üzerine döşendikten sonra silindir geçirilmek sûretiyle yapılan trafiğe elverişli yol, bir nevi stabilize yol: Bodur böğürtlen dallarını hışırdatarak şoseye indi (Ömer Seyfeddin).

Tevkifatlı Faturada tevkifatı kim öder?

Tevkifatlı faturada hesaplanan katma değer vergisi miktarı alıcı ile satıcı arasında paylaştırılır. Tevkifatlı fatura aslında normal ve irsaliyeli fatura ile aynıdır. Sadece, tevkifatlı faturada faturanın konusu olan vergi, alıcı ile satıcı arasında bölüştürülerek ikisinden de alınır.

Ayetlerin sure içindeki sıraları neye göre belirlenmiştir?

Âlimlerin genel kanaatine göre âyetlerin sûrelerdeki dizilişi vahiy ile belirlenmiştir. Bu sebeple tevkîfîdir. Buna göre her âyetin hangi sûrenin neresine konulacağını Hz. Muhammed (s.a.s) tespit etmiş ve yazılmasını, vahiy kâtiplerine emretmiştir.