Köri nedir nasıl bir şeydir?

İçindekiler:

  1. Köri nedir nasıl bir şeydir?
  2. Köri sosun içinde neler var?
  3. Köri baharatı nasıl sos yapılır?
  4. Köri baharatı sağlıklı mı?

Köri nedir nasıl bir şeydir?

Köri, hint mutfağına ait bir baharat olarak bilinmesine rağmen aslında kökeni Güney Doğu Asya'dan gelen ve içerisinde zerdeçal, kimyon, kişniş, demirhindi, kırmızı biber, kakule, sumak bulunduran bir baharat karışımıdır. En çok et ve tavuk yemeklerinde kullanılarak yemeklere aroma katar.

Köri sosun içinde neler var?

Körinin içinde kimyon biber zerdeçal kişniş karanfil kakule zencefil hintcevizi demirhindi ve acı kırmızı biber bulunmaktadır. Köri yoğurt limon suyu ve sarmısakla bir karışım hazırlayarak kırmızı et veya tavuk yemeğinin üzerine sos yapabilirsiniz.

Köri baharatı nasıl sos yapılır?

Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.

Köri baharatı sağlıklı mı?

Köri baharatının içerisinde bulunan kalsiyum, fosfor ve magnezyum kemik kası sağlığının korunmasında çokça faydalıdır. Bu lezzetli baharatın ayrılmaz bir parçası olan zerdeçal, karaciğer sağlığını korumakta ve karaciğerde meydana gelen hastalıkların iyileşmesinde önemli bilir rol alır.