Sarılık tedavisi ne kadar sürer?

İçindekiler:

  1. Sarılık tedavisi ne kadar sürer?
  2. Sarılık bebeğe ne zarar verir?
  3. Sarılık en uzun ne kadar sürer?
  4. Patolojik sarılık nasıl geçer?
  5. Sarılık en son nereden çıkar?
  6. Patolojik sarılık kendiliğinden geçer mi?
  7. Fototerapi sarılık tedavisi nasıl yapılır?
  8. Bebeklerde uzamış sarılık ne kadar sürer?

Sarılık tedavisi ne kadar sürer?

Fizyolojik sarılık doğumdan sonra 2.-4. günlerinde başlıyor ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzeliyor. Anne karnındaki bebeğin kanındaki bilirubin maddesi fetusa zarar vermiyor çünkü plasenta aracılığı ile annenin kanına geçiyor, karaciğerinde işlenerek vücuttan atılıyor.

Sarılık bebeğe ne zarar verir?

Yeni doğan bebeklerin büyük çoğunluğunda çeşitli nedenlere bağlı olarak sarılık görülebiliyor. Erken doğan bebekler için ise bu risk katlanarak artıyor. Yenidoğan sarılığı zamanında ve doğru tedavi edilmediği takdirde, beyin hasarı ile birlikte zihinsel gelişim geriliğine yol açabiliyor.

Sarılık en uzun ne kadar sürer?

Eğer bebekte meydana gelen sarılık fizyolojikse, genel olarak 1-2 hafta sürer. Hastalıkların zemin hazırladığı patolojik sarılık ise çok uzun sürer ve vücudun normal işleyişine zarar verir. Bu durumda en önemli nokta bebeğin doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerektiğidir.

Patolojik sarılık nasıl geçer?

Fizyolojik sarılık kendiliğinden geçtiğinden herhangi bir tedavi gerektirmez. Patolojik sarılığın tedavisi ise sebebe yönelik gerçekleştirilir. Bu noktada en korkulan durum artan bilirubin seviyesinin beyne ve sinirlere zarar vermesidir. Bunu önlemek için ışık tedavisi olarak adlandırılan fototerapi tedavisi uygulanır.

Sarılık en son nereden çıkar?

Artan sarılıkta en son el ve ayak gibi organlar sarı rengi alır. Bebeklerde geç başlangıçlı bir sarılık türü gözlenmişse ise bu genelde anne sütü sarılığı nedeniyledir. Bu tür sarılık yaklaşık 2-3 ay sürebilir.

Patolojik sarılık kendiliğinden geçer mi?

Bebeğin karaciğerinin nispeten yetersiz gelmesiyle birlikte atılamayan bilirubinin fazlası, kan ve dokularda birikir ve ciltte sarı bir tabaka oluşturur. Genel olarak fizyolojiktir ve 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer.

Fototerapi sarılık tedavisi nasıl yapılır?

Yeni doğan sarılığının tedavisindefototerapi” yöntemi uygulanmaktadır. Bebek, hastanede en az 6- 8 saat belirli bir dalga boyunda ışık veren elektrikli cihazın altına yatırılır. Bu uygulama sırasında anne bebeğini emzirmeye devam edebilir. Fototerapi tedavisi ile yenidoğan sarılığı için oldukça etkili bir yöntemdir.

Bebeklerde uzamış sarılık ne kadar sürer?

Zamanında doğan bebeklerde 2 haftadan, erken doğan bebeklerde 3 haftadan uzun süren sarılıklar uzamış sarılık olarak adlandırılır. Bu durumda kan grubu uyuşmazlığı, bazı enzim eksiklikleri, idrar yolu enfeksiyonu, tiroid bezinin yetersiz çalışması, doğuştan metabolik hastalıklar araştırılmalıdır.