Az kullanılan kelimeleri ya da kapalı manalara sahip kelimeleri konu edinen hadis ilmi nedir?

İçindekiler:

  1. Az kullanılan kelimeleri ya da kapalı manalara sahip kelimeleri konu edinen hadis ilmi nedir?
  2. Mutabi hadis ne demektir?
  3. Ihtilafu l hadis kimin?
  4. Hadis ve sünnetin anlaşılmasını konu edinen geleneksel hadis ilimleri nelerdir?
  5. Muhteliful hadis alanında ilk eser veren kimdir?
  6. Muhteliful ne demek?

Az kullanılan kelimeleri ya da kapalı manalara sahip kelimeleri konu edinen hadis ilmi nedir?

Bazı alimler sarf, nahiv ve belagat ile ilgili çalışmalar yapmışlar bazıları da hadislerde geçen garîb kelimeleri açıklayan eserler kaleme almışlardır. Garîbu'l-Hadis, rivayetlerde aktarılan ve anlamı kapalı olan kelimelerin manalarıyla ilgilenen hadis ilminin bir alt disiplinidir.

Mutabi hadis ne demektir?

İ'tibara konu olan hadisin mütâbi' veya şâhidinin tesbit edilmesine, diğer bir ifadeyle araştırmaya konu olan hadisi destekleyen başka bir rivayetin bulunmasına mütâbaat adı verilir. ... Herhangi bir tabakada hadisi rivayet eden başka bir râvi tesbit edilirse hadisin mütâbi' ve şâhidi bulunmuş olur.

Ihtilafu l hadis kimin?

Özet: Bu çalışmada, İslam düşünce tarihine önemli katkılar sunan İmam Şâfiî'nin, alanında ilk eser olma özelliğini kazanmış olan “İhtilâfu'l-Hadîs” isimli eserinin Hadîs ilmindeki yeri konu edilmiştir. İhtilâfü'l Hadîs ilminin kavramsal çerçevesi ile Şâfıî'nin konu ile ilgili metodolojisi irdelenmiştir.

Hadis ve sünnetin anlaşılmasını konu edinen geleneksel hadis ilimleri nelerdir?

Garibu'l-hadis ilmi hadis metinlerinde yer alıp anlaşılması zor olan kelimelerin ve kavramların doğru anlaşılmasına hizmet eden bir ilim dalı olarak ortaya çıkmıştır. Garibu'l-hadis eserlerinde hadis metinlerinde kullanılıp da anlaşılması zor olan kelimeler tespit edilmiş ve açıklamaları yapılmıştır.

Muhteliful hadis alanında ilk eser veren kimdir?

İmam Şâfıî, bu sahada ilk müstakil eseri te'lif ettiği için bu ilmin kurucusu kabul edilmiştir. Bu konuya dair ilk eserin verildiğinde ittifak edilen İmam Şâfıî'dir. hemen sonra ise bu konuyla ilgili İbn Kuteybe de (276/889) “Te'vilü Muhtelifi'l Hadis” adıyla bir eser kaleme almıştır.

Muhteliful ne demek?

"Muhtelifu'l-hadis"in mânâsı ise; "mânâları birbiri ile çelişik halde bulanan hadisler" demektir. Yani mânâları birbirine zit olan iki hadis demektir. ab2. Terim anlamı: Terim olarak muhtelif hadîs; aralarını cem etme imkânı bulunmakla beraber kendisi gibi bir hadisle çelişki halinde bulunan makbûl hadis demektir.