Damar atması ne anlama geliyor?

İçindekiler:

  1. Damar atması ne anlama geliyor?
  2. Bacakta damar tıkanıklığı neden olur?
  3. Atardamar hangi bacakta olur?
  4. Şah damarı ne tarafta?
  5. Atar damar tikanikligi nasil anlasilir?
  6. Şah damarı tıkalı olunca ne olur?
  7. Atar damar tıkanıklığı nasıl açılır?

Damar atması ne anlama geliyor?

Damar atması tıp dilinde damar tıkanıklığı olarak da biliniyor. Bacaklarda daha fazla görülen bir durumdur. Damar duvarlarında kolesterol atıklarının birikmesiyle meydana geliyor. Yaşanan bu damar tıkanıkları beyin ve kalp damarlarında görülme durumu çok tehlikelidir.

Bacakta damar tıkanıklığı neden olur?

Bacak damar tıkanıklığı Hastalığın en önemli nedenleri; sigara kullanımı, diyabet, hiperkolesterolemi ve hipertansiyon şekilde sıralanabilir. Yürüme sonrasında bacaklarda ve kalçada kramp şeklindeki ağrı, en sık görülen belirtidir. Hastalık ilerledikçe ağrı istirahat durumunda da görülmeye başlar.

Atardamar hangi bacakta olur?

Bacağın atardamarları: Dış iliak damar kasıkta karnı terkeder ve ana femoral atardamar adını alır. Bu damar bacağın üst bölümünün adelelerine giden derin femoral damarı ve bacağın daha aşağılarına ilerleyen yüzeyel femoral damarı oluşturur.

Şah damarı ne tarafta?

Sağ ve solda bulunan şah damarları, aorttan ayrılarak beyne giden ana atardamarlardır. Şah damarının tıptaki adı, "arteria carotis communis" olarak bilinir. Boynun sol tarafında bulunan şah damarının uzunluğu, sağdakinden 4-5 cm daha fazladır.

Atar damar tikanikligi nasil anlasilir?

DAMAR TIKANIKLIĞI BELİRTİLERİ
  1. Göğsün üstünde baskı oluşması, göğsün sıkışması
  2. Omuz, kol, çene, boyun ya da sırt bölgelerinde sıkışma veya baskı
  3. Hazımsızlık ağrısı
  4. Fiziksel aktivitelerin ardından göğüs bölümünde oluşmakta olan ağrı
  5. Nefes darlığı
  6. Kalp ritmi ile alakalı düzensizlik ve diğer sorunlar.

Şah damarı tıkalı olunca ne olur?

Darlık nedeniyle beyne giden kan akımında azalma meydana gelir. Kan akımı kritik düzeyin altına inerse beynin oksijenlenmesi ve beslenmesi etkilenir. Şah damarlarda meydana gelen darlık zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmezse tam bir tıkanıklığa sebep olarak kalıcı inmeye ve beyin hasarına yol açabilir.

Atar damar tıkanıklığı nasıl açılır?

Bacak atar damar tıkanıklıklarında ameliyat seçenekleri arasında, başlıca bacak bypass ameliyatları ve ayrıca tıkanıklığa yol açan plakların temizlenmesi (endarterektomi) yer alır. By pass işleminde tıkalı olan atar damar çıkartılmaz ya da değiştirilmez, sadece tıkanıklığın ötesine kan taşınması amacıyla yapılır.