Kolonoskopi ne için yapılır?

İçindekiler:

  1. Kolonoskopi ne için yapılır?
  2. Kolonoskopinin alternatifi nedir?
  3. Kolonoskopi nedir kimlere yapılır?
  4. Gastroskopi ile hangi hastalıklar teşhis edilir?
  5. Divertikülit kendiliğinden geçer mi?

Kolonoskopi ne için yapılır?

İnce bağırsağın sonundan başlayan ve anüste sonlanan kalın bağırsağa ait problemlerin tanı ve tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Kolonoskopi, bağırsak polipleri ve kanser gibi önemli hastalıkların erken tanısında son derece önemli bir yere sahiptir.

Kolonoskopinin alternatifi nedir?

Son yıllarda bilgisayarlı tomografı (BT) teknolojisindeki gelişmeler sayesinde kolonoskopiye alternatif olarak "sanal kolonoskopi" adı verilen yeni bir tarama yöntemi geliştirilmiştir. Sanal kolonoskopi işlemi, anestezi uygulamasına gerek duyulmadan, beş dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilebiliyor.

Kolonoskopi nedir kimlere yapılır?

50 yaş üzeri her sağlıklı kişi, Hemoroidler, 40 yaş üzerinde bağırsak hareketlerinde değişiklik (kabızlık, ishal atakları), Bağırsak grafisinde darlık ve doluş defekti olanlar mutlaka kolonoskopi yaptırmalıdır.

Gastroskopi ile hangi hastalıklar teşhis edilir?

Ülserlerin, iltihaplı alanların ve küçük tümörlerin tespit edilmesinde. Darlıkların genişletilmesi, poliplerin (etsi çıkıntıların) cerrahiye gerek kalmadan çıkarılmasında. Yutulan yabancı cisimlerin çıkarılmasında. Kanama kontrolü yapılmasında gastroskopi tercih edilir.

Divertikülit kendiliğinden geçer mi?

Divertikülit kendiliğinden geçer mi ? Çok hafif atak geçiren bazı hastalarda atak kendiliğinden geçebilir. Ancak çoğu hastada medikal tedavi ve takip gerektiği için doktora başvurulmalıdır.