Vitiligo ne demektir?

İçindekiler:

  1. Vitiligo ne demektir?
  2. Insanın yüzü neden bembeyaz olur?
  3. Vitiligo hastalığı nasıl durdurulur?
  4. Vitiligo cinsel organda olur mu?
  5. Yüzde solukluk neden olur?

Vitiligo ne demektir?

Vitiligo herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen, değişik büyüklükte ve sayıda, iyi sınırlı, süt beyazı renkte yamalar şeklinde görülen, melanosit yıkımı ile karakterize sonradan oluşan bir deri hastalığıdır. Nadiren de olsa doğumsal olabilir. Genellikle simetriktir. Vücudun herhangi bir bölümü etkilenebilir.

Insanın yüzü neden bembeyaz olur?

Cilde renk veren pigmentlerin üretilmesinden sorumlu olan hücrelere melanosit ismi veriliyor. Melanosit hücrelerinin hasar görmesi halinde ise pigment üretimi minimuma iniyor. Vücutta gerçekleşen bu değişim sonucunda ise sınırları belli olan irili ufaklı beyaz lekeler oluşuyor; buna vitiligo diyoruz.

Vitiligo hastalığı nasıl durdurulur?

Tedavide sınırlı alanlarda bulunan hastalıkta bazı kortizonlu kremler, yaygın olan hastalarda fototerapi (ışık) tedavileri, sürülecek güneşe karşı duyarlandırıcı ilaçlar, hücre transferi ve greftleme yöntemi ile yapılan tedaviler vardır.

Vitiligo cinsel organda olur mu?

Vitiligo, deride pigment kaybından kaynaklanan beyaz alanların görüldüğü, kesin sebebi bilinmeyen bir deri hastalığıdır. En sık yüz, dudak, el, kol, bacak ve genital alanlar olmak üzere vücudun herhangi bir kısmı etkilenebilir.

Yüzde solukluk neden olur?

Ciltteki solukluk, bazen cilt yapımızla ilgili olabilir. Özellikle cilt rengi tipi 3 ve 4 olanlarda yapısal olarak görülebilir. Ancak demir eksikliğine bağlı kansızlığınız varsa, tiroid (guatr) hastalığınız varsa ya da böbreklerle ilgili bir sıkıntı varsa ciltte solukluk ortaya çıkabilir.