pH testi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. pH testi nasıl yapılır?
  2. Fiziksel değişimde renk değişir mi?
  3. Renk değişimi asit mi baz mı?
  4. Baza fenolftalein Damlatıldığında hangi renk olur?

pH testi nasıl yapılır?

İlk önce pH Metre, pH'sı bilinen pH 4, pH 7 ve pH 10'luk tampon çözeltilere batırılarak kalibre edilir. Kalibrasyon işlemi sonrasında elektrot saf su ile yıkanıp tayini yapılacak olan örneğe daldırılır. Ekranda okunan değer sabitlenene kadar beklenir ve denge anındaki değer kaydedilir.

Fiziksel değişimde renk değişir mi?

Fiziksel değişim, maddelerin yapısı değişmeden sadece hâl, şekil, dış görünüşünde meydana gelen değişimlere verilen isimdir. Fiziksel değişmeler sonucunda yeni maddeler oluşmaz. Yalnızca maddenin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişir. Diğer bir ifadeyle fiziksel değişim sonucunda maddenin kimliği değişmez.

Renk değişimi asit mi baz mı?

Çözeltinin pH değeri düşükse ya da yüksekse renkler değişim gösterir. Günümüze kadar birçok indikatör bulunmuş ve neredeyse hepsi kullanılmıştır. Timon Mavisi: Asit rengi kırmızı, baz rengi sarı, Ph aralığı ise 1.2-28'dir. Metil Oranj: Asit rengi kırmızı, baz rengi sarı, Ph aralığı, 3.1-4.5'dir.

Baza fenolftalein Damlatıldığında hangi renk olur?

Asitli ortamda renksiz olan fenolftalein bazik ortamda pembe renklidir. Nötral ortamda da renksizdir. Fenolftalein ilave edilmiş asidik çözeltiye baz ilave edilirse, çözeltinin pH'sı 8,2 olduğu an, fenolftalein çözeltiyi pembe renge boyar ve çözeltinin bazik olmaya başladığı anlaşılır.