Domateste hangi mineral var?

İçindekiler:

  1. Domateste hangi mineral var?
  2. 1 domateste ne kadar likopen var?
  3. Domateste hangi besin içeriği bulunur?
  4. Likopen ne için kullanılır?
  5. Çilek likopen içerir mi?
  6. Domates karbonhidrat mı protein mi yağ mı?
  7. Fazla domates yemek zararlı mı?

Domateste hangi mineral var?

1 adet domates; 22 kalori, 1g protein 3,7mg omega 3 yağ asidi ve 98,4mg omega 6 yağ asidi, 5g karbonhidrat ve 3g şeker içerir. Vitaminleri; A, C,E, K, B6, niasin'dir. Mineralleri; Manganez, magnezyum, bakır, demir, kalsiyum, folat ve fosfor'dur.

1 domateste ne kadar likopen var?

Likopen İçeren Besinler
GıdaPorsiyon MiktarıLikopen (mg)
Kokteyl Sos30 ml (2 Yemek Kaşığı)5,9
Karpuz368 g (1 Dilim 25x2 cm)14,7
Pembe Greyfurt125 g (1/2)4,9
Çiğ Domates125 g (1 Orta Boy)3,7
7 satır daha

Domateste hangi besin içeriği bulunur?

Domates lif zengini bir besindir.Bir adet orta boy domateste ortalama 1 gram lif bulunur. A ve C vitaminleri, potasyum ve folik asit bakımından zengindir.Günde 1 orta boy domates yiyerek C vitamini ihtiyacınızı %15-20'sini, A vitamini ihtiyacınızın %10'unu karşılayabilirsiniz. Domates bir likopen deposudur.

Likopen ne için kullanılır?

Likopen, beta karotene göre daha güçlü bir antioksidandır. Kansere karşı da çok iyi bir silahtır. Toronto Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, likopen de zararlı LDL kolesterolün oksidasyonunu baskılar. Bu nedenle likopen aterosikleroz ve koroner kalp hastalığı riskini azaltır.

Çilek likopen içerir mi?

Domatesin yanı sıra daha az miktarda olmak üzere kayısı, karpuz, kuşburnu, pembe greyfurt da likopen içerir. Tropikal meyvelerde, papaya, cennet hurması, çilek, kırmızı biber, nar, kiraz, kırmızı guavada da likopene rastlanır. Meyve ve sebzelerin kurutulmuş hallerinde daha çok pigment yer alır.

Domates karbonhidrat mı protein mi yağ mı?

Domates Besin Değeri Ülkemizde ve dünyada en yaygın tüketilen sebzelerden bir tanesi olan domates, 100 gramında 17 kkal enerji bulunan sağlıklı bir besindir. 100 gram domateste 3,9 gram karbonhidrat, 0,9 gram protein ve 0,2 gram yağ bulunur, yüksek oranda su ve diyet lifi içerir.

Fazla domates yemek zararlı mı?

DOMATESİN ZARARLARI Çok aşırı tüketilmesi durumunda böbrek sağlığına zarar verebilir. Böbrek hastalarının domates tüketirken dikkatli olmaları gerekmektedir. Domates, potasyum seviyesini sağlıksızlaştırabilir. Böbrek için de potasyum önemli bir maddedir.