Nitel araştırmada araştırmacının rolü nedir?

İçindekiler:

  1. Nitel araştırmada araştırmacının rolü nedir?
  2. Nitel araştırmanın temel özellikleri nedir?
  3. Nitel araştırma betimsel analiz nedir?
  4. Eylem araştırma yöntemi nedir?
  5. Içerik ve betimsel analiz nedir?
  6. Betimsel analiz nedir nasıl yapılır?
  7. Nicel araştırmanın ilkeleri nelerdir?
  8. Eylem araştırmasında öğretmenin rolü nedir?
  9. Işbirlikçi eylem araştırması nedir?

Nitel araştırmada araştırmacının rolü nedir?

Nitel araştırmada araştırmacı, konusu ile ilgili olarak alanda zaman harcayan, alanı yakından tanıyan, alanda yaşananları paylaşan ve katılımcılarla yakın ilişki kuran kişidir. Bu durumda araştırmacının gözlem ve yorumları araştırma sonucunu belirleyen önemli bir etken olabilir.

Nitel araştırmanın temel özellikleri nedir?

Nitel araştırma yöntemlerinin temel özelliklerinden olan doğal ortama duyarlılık, araştırmacının katılımcı rolü, bütüncül yaklaşım, algıların ortaya konması, araştırma deseninde esneklik ve tümevarımcı analiz tartışılmakta ve eğitim alanında bu özellikleri taşıyan araştırmaların potansiyel önemi gündeme getirilmektedir ...

Nitel araştırma betimsel analiz nedir?

Betimsel Analiz Bu yaklaşımda amaç görüşme ve gözlem sonucu elde edilen verilerin düzenlenmiş ve yorumlanmış bir şekilde okuyucuya sunulmasıdır. Veriler daha önceden belirlenmiş temalara göre sınıflandırılır, özetlenir ve yorumlanır.

Eylem araştırma yöntemi nedir?

Eylem Araştırması Nedir? Fraenkel ve Wallen (2003) eylem araştırmasını “bir problemi çözmek ya da yerel bir uygulama hakkında bilgi vermek için bilgi toplamak amacıyla bir ya da daha fazla kişi, ya da gruplar tarafından yapılan araştırma” olarak tanımlamaktadır (akt. Kuzu,2009).

Içerik ve betimsel analiz nedir?

İçerik analizinde temel amaç, toplanan verileri açıklayabilecek kavramalara ve ilişkilere ulaşmaktır. Betimsel analizde özetlenen ve yorumlanan veriler, içerik analizinde daha derin bir işleme tabi tutulur ve betimsel yaklaşımla fark edilemeyen kavram ve temalar bu analiz sonucu keşfedilebilir.

Betimsel analiz nedir nasıl yapılır?

Betimsel analiz tema analizinin devamı ve daha ayrıntılı bir şekilde verilerin analizidir. Betimsel analizde görüşme transkriptleri, doküman metinleri ve gözlem notları doğrudan alıntılarla probleme ilişkin veriyi üst tema, kategori ve alt tema altında anlamak ve sunmak esastır.

Nicel araştırmanın ilkeleri nelerdir?

Nicel araştırma yaşanan olguları nesnelleştirerek gözlem yapılabilir duruma getiren, ölçümleyen ve sayısal bir ifade ile ortaya koyan araştırmalardır. Nicel araştırma gözlem ve ölçüm ile tekrarlanabilir, objektif bir şekilde ortaya konulabilir sayısal araştırma olarak da bilinmektedir.

Eylem araştırmasında öğretmenin rolü nedir?

Eylem araştırmasına katılan öğretmenler kendi uygulamaları konusunda daha eleştirel ve titiz olabilmektedir. Eylem araştırmasında çalışan öğretmenler kendi yöntemlerine, algılarına ve anlayışlarına ve öğretme süreçlerine olan bütün yaklaşımlara daha dikkatli eğilebilmektedir (Köklü, 2001, 36-38).

Işbirlikçi eylem araştırması nedir?

Genellikle eylem araştırması, sorunların çözümüne yönelik iş birlikçi bir etkinliktir. Eylem araştırması, katılımcıların üzerinde çalışılan durumla ilgili derinlemesine yaptığı kritik ve pratik tecrübelerine dayanır ve araştırmalara ve eyleme rehber olacak teori geliştirmeyi amaçlar (Köklü, 2001, 35).