İdrarda kanama ve pıhtı neden olur?

İçindekiler:

  1. İdrarda kanama ve pıhtı neden olur?
  2. Idrarda kanama kendiliğinden geçer mi?
  3. Idrarda kan görülmesi nasıl tedavi edilir?
  4. Gross hematüri ne demek?

İdrarda kanama ve pıhtı neden olur?

İdrarda kan görülmesi tedirgin edici bir durumdur ve nedeninin tespit edilmesi gerekir. Çoğu durumda idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu taş hastalığı, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi iyi huylu hastalıklar nedeniyle ortaya çıksa da daha ciddi ve kötü huylu bir hastalığa bağlı olması da muhtemeldir.

Idrarda kanama kendiliğinden geçer mi?

Bu durumda idrardaki renk değişikliği birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Bazı kötü huylu hastalıklarda da kanama birkaç gün içinde kendiliğinden gerileyebileceği için kırmızı ya da kanamalı idrar doğrudan ilaç, besinler ya da egzersiz gibi nedenlere bağlanmamalı, hemen doktora başvurulmalıdır” dedi.

Idrarda kan görülmesi nasıl tedavi edilir?

Hematüri tedavisi, kanamaya neden olan sebebe göre değişkenlik gösterir. İdrarda kan görülmesinin sebebi idrar yolları enfeksiyonu ise hastaya antibiyotik tedavisi verilir. Sebep böbrek taşı ise tedavide hastanın ağrısını azaltmaya ve taşın daha idrar yollarından daha rahat geçmesine yarayacak ilaçlar kullanılır.

Gross hematüri ne demek?

Ya da kişi idrarında kola rengi ve/veya et çalkantı suyu rengi olarak tariflediği görünümü fark etmesi ile polikliniklerimize başvurur. Tahlillerde tespit ettiğimiz hematüri durumuna “mikroskopik”, kişinin fark edip doktora gitme ihtiyacı duyuran duruma “makroskopik” veya “grosshematüri olarak adlandırırız.