Pıtık pekmezi nedir?

İçindekiler:

  1. Pıtık pekmezi nedir?
  2. Pekmezi neye faydalı?
  3. Andiz pekmezi faydaları nelerdir?
  4. Üzüm pekmezi hangi hastalıklara iyi gelir?
  5. Üzüm pekmezi ne zaman içilmeli?
  6. Pekmez hangi hastalıklara iyi gelir?
  7. Üzüm pekmezi hangi vitamin?
  8. Çam kozalağı pekmezi gunde kac kere kullanılır?

Pıtık pekmezi nedir?

Kahramanmaraş'ta halkın 'pıtık' adını da verdiği 'andız' pekmezi, kıvamı nedeniyle bir tür enerji içeceği olarak da biliniyor. Orman varlığı bakımından zengin olan Andırın'ın yüksek rakımlı tepelerinde yetişen andız bitkisinin özünden yapılan pekmezin, öksürüğe karşı etkili olduğunu belirtiliyor.

Pekmezi neye faydalı?

Pekmez, iyi bir enerji, karbonhidrat ve şeker kaynağıdır. Buna ek olarak, B vitaminleri (niasin veya vitamin B-3, vitamin B-6, tiamin ve riboflavin) gibi birçok vitamin ve mineral ve kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi temel mineraller barındırır.

Andiz pekmezi faydaları nelerdir?

Andız pekmezi, güçlü antioksidan özelliğiyle düzenli olarak tüketildiğinde vücuttan yabancı ve zararlı maddelerin yani toksinleri dışarı atılmasını sağlıyor. – Astım, bronşit, soğuk algınlığına iyi gelir. Kuru öksürüğü hafifletir ve balgamın sökülmesini kolaylaştırır.

Üzüm pekmezi hangi hastalıklara iyi gelir?

Üzüm pekmezi obezite, diyabet, stres, prostat büyümesi, akne ve cilt problemlerine iyi gelmektedir. Bunların yanı sıra kemik ve saç sağlığına da çok iyi geldiği bilinmektedir.

Üzüm pekmezi ne zaman içilmeli?

Sağlıklı yetişkin kişilerin pekmezi her sabah 1 veya 2 çorba kaşığı içmesi yeterlidir. Çeşitli rahatsızlıklarda kullanımı ise genellikle kür halinde olmaktadır. Örneğin; kansızlık sorunu yaşayanlarda 2 yemek kaşığı sabah kahvaltıdan önce, 1 yemek kaşığı akşam yemeğinden önce olarak kullanılmaktadır.

Pekmez hangi hastalıklara iyi gelir?

Özellikle mide hastalıkları, ülsere iyi gelir. Astım ve bronşit hastalıklarında, soğuğa karşı vücut direncinin arttırılmasında kullanılır. Sporcular için enerji deposudur. Bebeklerin ve çocukların zeka ve bedensel gelişimine yardımcı olur.

Üzüm pekmezi hangi vitamin?

İçeriğindeki B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır. Ortalama 29 kalori olan bir yemek kaşığı (10 gram) pekmez yaklaşık 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum içermektedir.

Çam kozalağı pekmezi gunde kac kere kullanılır?

Yetişkinler için günde bir yemek kaşığı, yararlı etkilerini görmek için yeterli olabilir. Çocuklarda ve yaşlılarda bu miktar daha az olacaktır. Çam kozalağı reçelini tek başına tüketebileceğiniz gibi, yoğurt, tahin gibi gıdaların içine ilave ederek de kullanabilirsiniz.