Horasanı ele geçiren kimdir?

İçindekiler:

  1. Horasanı ele geçiren kimdir?
  2. Ebu müslimi ortadan kaldıran halife kimdir?
  3. Mukanna isyani nedir?
  4. Abbasi halifesi Mansur'un kadılık teklifini reddeden alim kimdir?
  5. Nefsüz Zekiyye isyanı nedir?

Horasanı ele geçiren kimdir?

Yemânî kabilelerin lideri Ali b. Kirmânî ile anlaştıktan sonra 9 Cemâziyelevvel 130 () tarihinde Horasan eyaletinin merkezi Merv'i ele geçirince Nasr b. Seyyâr sırasıyla Serahs, Tûs ve Nîşâbur'a çekilmeye mecbur oldu. ... Ebû Müslim karargâhını Nasr'ın terkettiği Nîşâbur'a nakletti.

Ebu müslimi ortadan kaldıran halife kimdir?

Bu ilgi Abbasi halifesini korkutmuştu. ... Bunun sonucunda Ebu Müslim 755 yılında Abbasi halifesi tarafından ortadan kaldırıldı.

Mukanna isyani nedir?

Hâşim el-Mukanna (Peçeli) ya da Peçeli Hâşim (Arapça: المقنع) (d: ? - ö: 780/783) Ebû Mûslim Horasanî'nin Abbâsîler tarafından gaddarane bir şekilde kâtli sonrasında Merv şehrinde ortaya çıkan, Ebû Mûslim Horasanî'nin ölmediğine ama Mehdi olduğuna inanan ve Hûrremîler Hareketi'nin oluşumunda etkin rol oynamış olan ...

Abbasi halifesi Mansur'un kadılık teklifini reddeden alim kimdir?

Ebu Hanife'nin emir sahipleri karşısındaki ilkeli ve tavizsiz tutumunu Abbasi ikinci halifesi Ebu Cafer el-Mansur'un teklifinde de görmekteyiz. Ebu Hanife Cafer el- Mansur'un kadılık teklifini de münasip bir üslupla reddetmiş, fakat Mansur'un ısrar etmesi sonucunda şöyle demiştir: Allah'tan kork.

Nefsüz Zekiyye isyanı nedir?

En-Nefs'uz-Zekiyye Muhammed bin ʿAbd Allah'ın katli Hicri 14 Ramazan 1 tarihinde Hasan el-Mu'tenna'nın torunu Muhammed bin ʿAbd Allah “Nefs'üz-Zekiyye” İsa bin Musa'nın komutanlarından eski Mısır valisi "Humeyd bin Kahtabe" tarafından öldürüldü. Böylece iki ay on yedi gün süren isyan bastırılmış oldu.