Tatbikat kelimesinin sözcük anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Tatbikat kelimesinin sözcük anlamı nedir?
  2. Manevra Tatbikat ne demek?
  3. Deprem Tatbikat ne demek?
  4. Tetkikat ne demek?
  5. Tebrikat ne anlama geliyor?
  6. Askeri Tatbikat ne demek?
  7. Gemide manevra yapmak ne demek?
  8. Araba manevra ne demek?
  9. Gerçek boyutta tatbikat nedir?
  10. Mesmuat ne demek?
  11. Muhtarlıktan gelen tebligat nedir?
  12. Tatbikat neden yapılır?
  13. Denizde manevra nedir?
  14. Halat manevrası nasıl yapılır?

Tatbikat kelimesinin sözcük anlamı nedir?

Arapça kökenli bir sözcük olan Tatbikat, tatbik fiilinin çoğul halidir. Tatbik etmek, denemek ve uygulamak anlamına gelirken, tatbikat sözcüğü de uygulama demektir. Askeri manevralar için de aynı kelimeler kullanılır.

Manevra Tatbikat ne demek?

Tatbikat ; TDK'ye göre tatbikat kelimesi anlamı şu şekildedir: Uygulama. Asker birliklerini savaşa hazırlamak amacıyla, arazi üzerinde yapılan geniş ölçüde savaş denemesi, manevra.

Deprem Tatbikat ne demek?

Okullarda düzenlenen tatbikatların asıl amacı, öğrenci ve tüm okul kadrosunu, olası bir deprem veya yangın felaketine karşı bilinçlendirmek, yapılması gerekenler konusunda onları eğitmektir. Bu amaç doğrultusunda tatbikatlar gerçeğin kopyaları olarak, gerçeğe olabildiğince benzer halde uygulanır.

Tetkikat ne demek?

TETKÎKAT – TEDKÎKAT. (ﺗﺪﻗﻴﻘﺎﺕ) i. (Ar. tedḳіḳ ve çoğul eki -āt ile tedḳіḳāt) Tetkikler, incelemeler: Tedkîkāt-ı üdebâyı bir yâr-i güzinden gûş ettim (Âlî Mustafa Efendi). Nakışlar ve çinilere dâir tetkîkat…

Tebrikat ne anlama geliyor?

Tebligat, 'resmi kurumlar veya kişiler tarafından, resmi bir işlemle ilgili olarak gönderilen evrak' anlamı taşımaktadır. Tebliğ etmek kelimesinden yola çıkarak, 'ulaştırma, iletme' anlamlarına gelir.

Askeri Tatbikat ne demek?

Askerî tatbikat, askerî harekâtlar için yapılan eğitimde askeri kaynakların kullanılması, savaşın etkilerinin araştırılması veya fiili mücadele olmadan test stratejilerini kullanmaktır.

Gemide manevra yapmak ne demek?

Charles H.Cotter'e göre gemi manevrası “elimizdeki kuvvetleri kullanarak kontrol altında olmayan kuvvetlerin üstesinden gelme sanatı” dır.

Araba manevra ne demek?

ARAÇLARIN MANEVRALARI (DÖNÜŞLER) Manevra nedir? Kökeni İtalyanca olan manevranın kısaca tanımı: Her hangi bir aygıtı, aracı ya da nesnenin bir doğrultuda giderken farklı yöne iletilmesine manevra denir.

Gerçek boyutta tatbikat nedir?

Gerçek bir acil / afet durumunu olabildiğince canlandırmak, gerekli birçok müdahaleyi saha ögeleriyle birleştirerek yürütmek, Afet Yönetim Merkezini devreye sokmak, Mevcut Acil Durum Eylem Planı'nı görsel olarak da sınamak amacı ile yapılır.

Mesmuat ne demek?

MESMÛAT. (ﻣﺴﻤﻮﻋﺎﺕ) i. (Ar. mesmū' “işitilmiş” ve çoğul eki -āt ile mesmū'āt) Duyulan şeyler, kulağa gelen haberler, işitilen havâdisler: Bu cihetle fikrimiz mütemâdiyen mesmûâtımız üzerinde bir nevi ameliyye-i tasfiye icrâ eder (Cenap Şahâbeddin).

Muhtarlıktan gelen tebligat nedir?

Mahkeme, savcılık, icra müdürlüğü gibi resmi kurum ve kuruluşlar tarafından gönderilen tebligatlarda, ya da trafik cezalarında posta geldiğinde adreste kimsenin olmaması halinde, postacı kapıya haber verme kağıdı yapıştırır, evrakı da mahalle muhtarına bırakır. Bu tebligatlar geçerlidir.

Tatbikat neden yapılır?

Olumsuz ve beklenmeyen olaylarla karşılaşmadan önce olay sırasında yapılacak faaliyetlerin deneme ve pratik amaçlı uygulanmasına tatbikat adı verilir. Olumsuz ve beklenmeyen olay olarak her türlü acil durum olayı düşünülebilir.

Denizde manevra nedir?

Bilimsel olarak ise gemiyi kullanmak, içinde bulunulan koşullara göre kontrol altında olan kuvvetleri kullanarak bir gemiyi emniyetli biçimde, en uygun zamanda, başarıyla yanaştırmak, kaldırmak, bağlamak, demirlemek, belirli bir yerde döndürmek vb. tüm işlemleri yaparak dar ve geniş her türlü suda kumanda etmektir.

Halat manevrası nasıl yapılır?

Kıç taraf rıhtıma yaklaşıp baş taraf savrulurken kıç halat biraz rahatlatır ve bu sefer baş koltuk halatına bindirilerek rıhtıma sert bir şekilde yaslanmaksızın önce kıç taraf sonra baş taraf kontrollü olarak rıhtıma yanaştırılmış olur.