Polio aşısı kim bulmuş?

İçindekiler:

  1. Polio aşısı kim bulmuş?
  2. Post polio hastalığı nedir?
  3. Polio virüsü nedir?
  4. Polio aşısı kimlere yapılır?
  5. Poliovirüs nedir?
  6. Polio asisi ne zaman bulundu?
  7. Polio aşısı ateş yapar mı?

Polio aşısı kim bulmuş?

Jonas Edward Salk ( – 23 Haziran 1995), ilk başarılı çocuk felci aşısını geliştiren Yahudi kökenli Amerikalı virolog ve tıp araştırmacısıdır.

Post polio hastalığı nedir?

Post-polio sendromu, hastalığı geçirdikten ortalama 30-40 yıl sonra hastayı zorlayan belirti ve bulgularla seyreden tablodur. Polio önceleri felç ve ölümle sonlanabildiği için çok korkulan bir hastalıktı. 1950'lerde toplumda en fazla görüldü. Fakat aşısının bulunmasıyla hastalığın yayılması önemli ölçüde azaldı.

Polio virüsü nedir?

POLİO (ÇOCUK FELCİ) HASTALIĞI. Çocuk felci hastalığı (poliomiyelit), çocuk felci virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Üç farklı tipi olan çocuk felci virüsü, ağız yoluyla vücuda girer, boğazda ve bağırsaklarda çoğalarak, vücudun diğer bölgelerine yayılır.

Polio aşısı kimlere yapılır?

OPA: 6. ayını ve 18. ayını tamamlayan bebeklere ikişer damla ağızdan verilerek yapılır. İPA: 2., 4., 6. ve 18. ayda 5'li karma aşının içinde uygulanır. Kas içine enjekte edilen bir aşıdır. İlköğretim 1. sınıfta olan çocuklara da 4'lü karma aşı içerisinde bir kere daha yine koldan kas içi yapılmaktadır.

Poliovirüs nedir?

Poliovirüs Picornaviridae familyasının bir üyesi ve insan enterovirüsü olup, poliomiyelitin etkin ajanıdır. Poliovirüs bir RNA genomu ve protein kapsülünden oluşmuştur. Genom yaklaşık 7500 nükleotid uzunluğunda olup, tek zincirlidir. Viral parçacıklar ikosahadral simetri ile yaklaşık 30 nanometre çapındadır.

Polio asisi ne zaman bulundu?

1952 yılında formoldehid kullanarak virüsü etkisizleştirmeyi ve geliştirdiği aşı sayesinde virüsü taşıyan kişilerin çocuk felci virüsüne bağışıklık kazanmasını sağladı. Aşı önceleri maymunlar üzerinde denendikten sonra 'te güvenli ve etkili olduğu açıklandı ve hastalar üzerinde uygulanmaya başlandı.

Polio aşısı ateş yapar mı?

Aşının ciddi bir yan etkisi yoktur. Aşıdan sonraki 7-12 gün içerisinde hafif ateş ortaya çıkabilir. %5-10'ununda 39 veya üstü ateş görülebilir. Genellikle 1-2 gün sürer. Bazı çocuklarda aşıdan 7-10 gün sonra kızamık benzeri deri döküntüleri görülebilir.