Muvazene ne demek anlami?

İçindekiler:

  1. Muvazene ne demek anlami?
  2. Amudu ne demek?
  3. Mülhak olmak ne demek?
  4. Fecaat ne demek?
  5. Müvazene sanatı nedir?
  6. Akli muvazene ne demek?
  7. Mülhak bütçeli ne demek?
  8. Irsad söz sanatı nedir?
  9. Mülhak vakıf ne demek?
  10. Mazbut vakıf ne demek?
  11. Müstesna vakıf ne demek?

Muvazene ne demek anlami?

1. Denk veya dengede olma durumu, denklik, muvâzene: En müessir mânia-i harp işte bu muvâzenettir (Cenap Şahâbeddin).

Amudu ne demek?

TDK'ya göre amut demek dik durmak, dikme anlamına gelir.

Mülhak olmak ne demek?

1. Bir bütüne sonradan katılmış, eklenmiş, ilâve edilmiş: Rûhum sana olmasın mı mülhak / Bir zerre değil mi senden ol rûh (Abdülhak Hâmit).

Fecaat ne demek?

(ﻓﻀﺎﺣﺖ) i. (Ar. feżāḥat) Rezillik, edepsizlik, rüsvâlık: Eğer bizden çıkarsa bu fezâhat / Edelim kendimiz ana siyâset (Yahyâ Bey).

Müvazene sanatı nedir?

Müvâzene: Nazımda ya da nesirde fâsıla kabul edilen kelimelerin aynı gramer vezninde olmasına denir. ... ibaresinde fâsıla olan “latîf” ile “kerîm” sözcüklerinin son harfleri, yani revîleri aynı değildir, fakat kelimeler aynı vezindedirler. Dolayısıyla burada seci değil, müvâzene sanatı vardır.

Akli muvazene ne demek?

1. Akılla ilgili, akla dayanan: “Aklî meleke.” “Aklî muvâzene.” Birden başlamayarak aklî sualciklerle onun hissî mantığını şaşırtmaya karar verdim (Ömer Seyfeddin). 2. Akılla bilinen, rivâyetlere ve nakle dayanmayıp akıl yoluyle bulunan.

Mülhak bütçeli ne demek?

Mülhak bütçe anlamı, tanımı: Mülhak : Bir asker karargâhında subay yardımcısı. ... Bütçe : Devlet ve öteki kuruluş veya toplulukların belirli bir dönem içindeki gelir ve giderlerinin oranlama niceliklerini önceden belirleyen, onaylayan ve bu işlemlerin yapılmasına izin veren kanun veya karar.

Irsad söz sanatı nedir?

İrsâd, secili ya da kafiyeli bir sözde seci ya da kafiyenin nasıl devam edeceğine sözün içinde kullanılan bir kelime ile işaret etmektir. Sözün sonunun nasıl geleceğine bu kelimenin çoğu zaman ses yapısı bazen de anlamı yol gösterir. ... İrsâdda çoğu zaman iştikak sanatından yararlanılır.

Mülhak vakıf ne demek?

MÜLHAK VE ESNAF VAKIFLAR. ... Mülhak vakıflar da Medeni Kanunu'ndan önce kurulan vakıflardandır. 5737 sayılı Vakıflar Kanununa göre, mülga 743 Sayılı Türk Kanunu Medenisi'nin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve yönetimi vakfedenlerin soyundan gelenlere şart edilmiş vakıflara mülhak vakıflar denilir.

Mazbut vakıf ne demek?

MAZBUT VAKIFLAR 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu uyarınca; Genel Müdürlükçe yönetilecek ve temsil edilecek vakıflar ile mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğünce yönetilen vakıflara “Mazbut Vakıf” denilmektedir.

Müstesna vakıf ne demek?

Müstesna vakıflar (kişiler tarafından kurulan vakıflar) yolsuzluk ve benzeri bir olay karşısında denetlenen vakıflar konumunda olmuştur. Vakfın denetiminin temel nedeni, vakfın gelirlerinin tam tahsili ve bu gelirlerin sosyal amaçlara uygun olarak harcanıp harcanmadığının saptanmasıdır.