Mâl i Mütekavvim nedir?

İçindekiler:

  1. Mâl i Mütekavvim nedir?
  2. Keyli mal nedir?
  3. Iddihar olunabilen şey ne demek?
  4. Islamda mal nedir?
  5. Mebie ne demek?
  6. Misli mal ve Kıyemi mal nedir?
  7. Veznî ne demek?
  8. Bir insana mal demek ne anlama gelir?
  9. Menfaatler mal mıdır?
  10. Misli mallar nelerdir?
  11. Misli nedir hukuk?
  12. Arapça vezin ne demek?

Mâl i Mütekavvim nedir?

malmütekavvim / mâlmütekavvim Kıymetli mal. İslâm'a göre yenilmesi, içilmesi, kullanılması ve faydalanılması mümkün olan mal.

Keyli mal nedir?

Sözlükte keyl "hacim ölçü birimleriyle ölçmek; hacim ölçüsü ve ölçek", bu kelimenin nisbet eki almış hali olan keylî de (çoğulu keyliyyât) "hacim ölçü birimleriyle ölçülerek işlem gören mal" anlamına gelir.

Iddihar olunabilen şey ne demek?

Örneğin Hanefî mezhebinin mâl tarifi esas alınarak yapılan mâl tarifi Mecellede şu şekilde geçmektedir: “Tab'-ı insânî mâil olup da vak-i hacet için iddihâr olunabilen şeydir ki menkule ve gayr-ı menkûle şamil olur.” Bu tanımı günümüz Türkçesi ile şu şekilde ifade etmek mümkündür: “İnsan doğasının meylettiği ve ihtiyaç ...

Islamda mal nedir?

Hanefilerin ve Mecelle'nin kabul ettiği tanıma göre mal, insan tabiatının meylettiği ve ihtiyaç için biriktirilebilen şeylerdir ki Mecelle'nin 126. maddesinin de işaret ettiği üzere, bu tanım yalnızca taşınır ve taşınmazlar gibi fiziki varlığı olan şeyleri kapsar.

Mebie ne demek?

MEBÎ' (ﻣﺒﻴﻊ) i. (Ar. bey' “satmak”tan mebі') Satılan, satılmış olan şey: Ba'de'l-akd ve kable'l-kabz mebî'de hâsıl olan semere ve ziyâde müşteriye âit olur (Cevdet Paşa).

Misli mal ve Kıyemi mal nedir?

Fabrika mâmulü halı ve kumaşların tamamı mislî mal iken el dokuması halı ve kumaşlar parça başı fiyatlandırılarak işlem görürse kıyemî, ölçü birimlerinden biriyle işlem görürse mislî olmaktadır.

Veznî ne demek?

Edebiyatta terim olarak, şiirde sözün önceden tespit edilmiş, belli kalıplar içinde ifade edilmesine denir. Edebiyatımızda kullanılan vezinler ya mısralardaki hecelerin sayısı esasına ya da mısrada yer alan hecelerin uzunluğu ve kısalığı esasına dayanır.

Bir insana mal demek ne anlama gelir?

Mal” kelime anlamı alınıp, satılan “meta” anlamında bir sözcüktür. ... Yani genelevlerde çalışan kadınlar için de “mal” ya da “sermaye” kelimesi sarf edilmektedir. Argo kapsamında “aptal, beyinsiz, salak” anlamlarında kullanılsa da yine alınıp satılan “meta” anlamından arındırılarak kullanımı mümkün değildir.

Menfaatler mal mıdır?

Mal kavramının tarifi üzerindeki yaklaşımlar açıklanırken belirtildiği üzere Hanefî mezhebi dışındaki üç mezhep, menfaatleri de mal kapsamı içinde görmektedir. Bu açıdan bir kimsenin sahip olduğu menfaatler de vefatından sonra terikesi içerisinde yer alır.

Misli mallar nelerdir?

Tartılan (veznî) mallar: Alım satımında ağırlık ölçüleri kullanılan mallar da mislîdir. ... Piyasada benzeri bulunan ticaret malları: Yukarıdaki sınıflardan herhangi birine girmediği halde standart bir takım özelliklerinden dolayı piyasada emsali bulunabilen elbise, kap-kacak, buzdolabı vb mallar misli mallardandır.

Misli nedir hukuk?

Parça ve cins borcu ayrımı edimin niteliğine ilişkindir, edime konu edilen eşyanın objektif niteliğine göre ise misli mal ve gayri misli mal ayrımı yapılır. Doğada özellikleri icabı bir benzeri bulunmayan mal gayri misli mal, doğada benzerleri bulunan mallara ise misli mal denir.

Arapça vezin ne demek?

vezin : - Tartı.