Ivazsız ne demek?

İçindekiler:

  1. Ivazsız ne demek?
  2. Hukukta ivaz ne demek?
  3. Ivaz Nedir sosyal güvenlik?
  4. Ivaz teorisi nedir?
  5. Ivazlı ivazsız sözleşme ne demek?
  6. Bütün dünyada en az sayıda ülkede kurulan sigorta kolu nedir?
  7. Hastalık sigortasından sigortalıya hastalık hali nedeniyle çalışmaması durumunda ödenen parasal miktara ne denir?
  8. Ivazli olma prensibi nedir?
  9. Irat edilmesi ne demek?

Ivazsız ne demek?

Tapuda ivaz ne demek? Ödünsüz. Karşılıksız. Bir kimsenin edindiği istifadeye karşı, bir yükümlülük altına girmediği muameleler "ivazsız", yükümlülük altına girdiği muameleler "ivazlı hukuki muameleler" olarak kabul edilir.

Hukukta ivaz ne demek?

Hukuk dilinde ivaz, iki tarafa borç yükleyen akidlerde hem akdin konusunu hem de ona karşılık ödenecek bedeli ifade eder. Ancak ivazın terim olarak bedel anlamı daha yaygındır. ... İslâm hukukunda borcun çeşitli kaynakları bulunduğu gibi borcu doğuran sebebe veya doğan sorumluluğun niteliğine göre de mahiyetleri farklıdır.

Ivaz Nedir sosyal güvenlik?

Ne şekilde ve hangi ad altında olursa olsun, bir sosyal güvenlik sisteminin tehlikeye uğrayanlara yaptığı her türlü ödeme “sosyal güvenlik ivazı” olarak adlandırılır. İvaz, belirli yükümlülükler yerine getirildikten sonra hak edilen, karşılık veya bedel olarak tarif edilir ve kanunlarla garanti altına alınmıştır.

Ivaz teorisi nedir?

İvaz, Mu'tezile'nin beş temel esasından biri olan adalet ilkesiyle ilgili bir kavramdır ve Kādî Abdülcebbâr'a göre "övgüye lâyık olmayan, ancak hak edilen menfaat" diye tanımlanır. ... Kādî Abdülcebbâr'a göre ivazda aslolan insanın iradesi dışında elem çekmesidir.

Ivazlı ivazsız sözleşme ne demek?

Hukuki olarak yapılan tüm işlemler ivazlı akit veya ivazsız akit olarak yer alır. İvazlı akit, karşılıklı olarak yapılan ve iki tarafa borç yükleyen sözleşmelere denilir. Eğer taraflardan biri borç yükü altına girmeden sözleşme yapılıyorsa buna ivazsız akit denir.

Bütün dünyada en az sayıda ülkede kurulan sigorta kolu nedir?

İşsizlik sigortası, bütün dünyada en geç ve en az sayıda ülkede kurulan sigorta koludur. ... İşsizlik öncelikle sigortası kamu ve özel sektörde hizmet akdi ile bir işverene bağımlı olarak çalışanları kapsamına alır. İşsizlik sigortaları işçi, işveren ve zaman zaman da devletin ödediği primlerle finanse edilir.

Hastalık sigortasından sigortalıya hastalık hali nedeniyle çalışmaması durumunda ödenen parasal miktara ne denir?

Hastalık sigortasından sigortalıya, hastalık hali nedeniyle çalışmaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

Ivazli olma prensibi nedir?

Kanunda herhangi bir tanım yapılmamış olmasına rağmen ilgili maddeler ışığında şöyle bir tanım yapılabilir: “Bir borç ilişkisinden doğan alacağın alacaklısının, borçlunun rızasına gerek olmadan değişmesi işlemidir.” Borçlunun durumdan haberi olmasına bile gerek yoktur. Alacak yine de üçüncü bir kişiye devredilebilir.

Irat edilmesi ne demek?

ѻ Îrat etmek (eylemek): Söylemek: Bu suâli kendi kendine hiç îrat etmemişti (Hâlit Z. Uşaklıgil). Pencere önünde dolaşarak nutkunu îrat ediyordu (Yusuf Z. Ortaç).