Göz rengimizi nasıl değiştiririz?

İçindekiler:

  1. Göz rengimizi nasıl değiştiririz?
  2. Insan kendi göz rengini değiştirebilir mi?
  3. Gözünü nasıl mavi olur?
  4. Ameliyatsız göz rengi değiştirmek mümkün mü?
  5. Göz rengini kim belirler?
  6. Ela gözler neden renk değiştirir?

Göz rengimizi nasıl değiştiririz?

Göz rengi değiştirme işlemi iki yol ile yapılır. Bunlardan birincisi irise lazer yöntemi ile diğeri yapay iris takılarak gerçekleşir. Kullanılan lazer, iristeki göze koyu renk görünümü veren melanin pigmentlerini parçalar ve parçalanan bu pigmentler gözün açılarından geri emilerek ortadan kaybolur.

Insan kendi göz rengini değiştirebilir mi?

Göz rengi yaşla birlikte değişebilir. Bu, Kafkas nüfusunun yüzde 10 ila 15'inde (genellikle açık göz rengine sahiptirler) gerçekleşir. Mesela, bir zamanlar kahverengi olan gözlerin artık ela olması ya da ela gözlerin yaşlandıkça koyulaşması gibi.

Gözünü nasıl mavi olur?

Göz rengi, gözün irisindeki tek bir pigment türünün (melanin olarak adlandırılır) miktarına bağlıdır. OCA2 geninin yanındaki gende bulunan bu genetik anahtar, iriste melanin üretimini “sınırlayarak" gözleri etkin bir biçimde maviye dönüştürür.

Ameliyatsız göz rengi değiştirmek mümkün mü?

Bu sorunun cevabı kısaca 'Hayır' dır. Bir kişinin göz rengini belirleyen ana pigment melanin pigmentidir.Daha fazla melanin daha koyu renkli göz anlamına gelmektedir. Daha az melanin ise daha açık renkli gözlere neden olacaktır.

Göz rengini kim belirler?

Bebeğin göz rengi anne ve babasından gelen genlerle ilişkilidir. Ailelerden birinde renkli göz görülüyorsa bebeğin gözlerinin renkli olma ihtimali vardır. Ancak renkli gözlü anne ve babanın kahverengi gözlü bebekleri olabileceği gibi, kahverengi gözleri olan anne babanın renkli gözlü bebekleri de olabilir.

Ela gözler neden renk değiştirir?

Yaşamın ilk birkaç yılında, iriste daha fazla melanin birikerek mavi gözlerin yeşile, elaya veya kahverengiye dönmesine neden olabilir. Gözleri maviden kahverengiye dönen bebeklerde önemli miktarda melanin gelişir. Yeşil gözlü veya ela gözlü olanlarda ise biraz daha az melanin gelişir.