Hamit Kapan kimdir?

İçindekiler:

  1. Hamit Kapan kimdir?
  2. Maraş katliamında ne oldu?
  3. Gıjık Dede Kimdir?
  4. Çorum katliamı kim yaptı?
  5. Maraş olayını kim yaptı?
  6. 19 aralık 1978 de ne oldu?
  7. K Maraş olayları hangi tarihte oldu?
  8. Çorum Katliamı Kaç kişi oldu?
  9. Çorum katliamı hangi yıl oldu?
  10. 16 Mart katliamını kim yaptı?
  11. Maraş Katliamı ne zaman oldu?
  12. 1978 Maraş katliamı neden yapıldı?
  13. Maraş katliamı hangi yıl?
  14. Maraş katliamını kim yaptı?
  15. Çorum katliamı hangi tarihte oldu?
  16. Çorumluların hepsi Alevi mı?
  17. Malatya olayları ne zaman oldu?
  18. 16 Mart Olayı Nedir?
  19. Balgat olayı nedir?
  20. Maraş Alevileri Kürt mü?

Hamit Kapan kimdir?

Hamit Kapan 1956 yılında 1937-38 Dersim göçmeni Kürt-Alevi bir ailenin oğlu olarak Maraş'ta doğdu. ... Süreç içinde örgütlü çalışmalara başlayan Kapan, 1978 Maraş katliamı sırasında günlerce saldırı altında kalan Yörükselim mahallesini savunanların en önündeki kahramanlardan birisi.

Maraş katliamında ne oldu?

Maraş Katliamı veya Maraş Olayları, 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen Alevilere yönelik katliam. ... Alevilere ait 200'ün üzerinde ev yakıldı, 100'e yakın işyeri tahrip edildi. Yirmi üç yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında ceza almıştır.

Gıjık Dede Kimdir?

Gıjık Dede Hacı Kureyş/Kureyşan Ocağı Pirlerinden bir Ocakzadedir. Pir Gıjık Dede 'de katledilir. Bilindiği gibi Maraş katliamı planı tarihi geçmişi olan kirli bir plandır. Asıl plan Gıjık Dede'nin Hakka uğurlanması sırasında uygulamaya konulacaktır ama bundan vazgeçilir.

Çorum katliamı kim yaptı?

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) önde gelen isimlerinden eski Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak'ın 'de Ankara'da Devrimci Sol (Dev Sol) tarafından öldürülmesi üzerine Çorum'da da gerginlik arttı.

Maraş olayını kim yaptı?

Bu katliam, aşırı sağcı, milliyetçi kesim tarafından yapılmıştır.

19 aralık 1978 de ne oldu?

Maraş Katliamı, 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen Alevilere yönelik katliamdır. Saldırılar genel olarak Alevi topluluğa yönelik başladı. Resmi rakamlara göre 100'den fazla kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı, 210 ev, 70 işyeri tahrip edildi.

K Maraş olayları hangi tarihte oldu?

19 Aralık 1978 Maraş Katliamı/Başlangıç tarihleri

Çorum Katliamı Kaç kişi oldu?

Ülkücülerin, Alevi mahallesi olarak bilinen Milönü Mahallesi'ne saldırması üzerine, çoğu Alevi olmak üzere resmî kaynaklarca 57 yurttaşın ölümü ve yüzlercesinin yaralanmasıyla sonuçlanmıştır.

Çorum katliamı hangi yıl oldu?

Mayıs 1980 Çorum Olayları/Başlangıç tarihleri

16 Mart katliamını kim yaptı?

Olayın faili olan Zülküf İsot ablasına olayı yaptığını itiraf etmiş ve teslim olacağını söylemiştir. Ölenlerin cenaze töreni sırasında görüntü kaydında Zülküf İsot görüntülere yansımış daha sonra ise başka bir ülkücü Latif Aktı tarafından öldürülmüştür. Latif Aktı ise 8 yıl hapis cezası almıştır.

Maraş Katliamı ne zaman oldu?

19 Aralık 1978 Maraş Katliamı/Başlangıç tarihleri

1978 Maraş katliamı neden yapıldı?

Siyasi gerilimin yüksek olduğu dönemde Alevi-Sünni tartışması Kahramanmaraş'ta körüklendi. 19 Aralık'ta kentteki Çiçek Sineması'na, dönemin milliyetçi filmlerinden biri olan, Güneş Ne Zaman Doğacak'ın gösteriminde patlayıcı madde atılması olayları ateşledi.

Maraş katliamı hangi yıl?

Maraş Katliamı, 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen Alevilere yönelik katliamdır. Saldırılar genel olarak Alevi topluluğa yönelik başladı. Resmi rakamlara göre 100'den fazla kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı, 210 ev, 70 işyeri tahrip edildi.

Maraş katliamını kim yaptı?

İşte bahane yaratılmıştı. Maraş Katliamı'nın en azılı faili olan Ökkeş Şendiller, tarafından Ülkücü birliklerine haber vermiş ve 19 Aralık itibariyle Maraş katliamı başlamış oldu. 7 gün sürecek olan bu katliam karşısında devletin hiç sesi çıkmamış ya da çıkamamıştır.

Çorum katliamı hangi tarihte oldu?

Mayıs 1980 Çorum Olayları/Başlangıç tarihleri

Çorumluların hepsi Alevi mı?

Çorum Merkeze bağlı 81 kasaba ve köyde Alevi nüfusu yaşamaktadır. Alevi nüfusun tamamına yakını Türkmen Alevidir. Adıyaman Besni'den Çorum'a gelip yerleşen Alevi köylerindeki nüfus Çakallı Avşarlarıdır. ... Yine Çorum'da yaşayan Canbeg Aşiretine bağlı Türkmen Alevi yerleşimlerine Kürt olduğunu söyleyenler olmuştur.

Malatya olayları ne zaman oldu?

Malatya Katliamı/Başlangıç tarihleri

16 Mart Olayı Nedir?

16 Mart Katliamı, 16 Mart 1978 günü İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde 7 öğrencinin ölümü, 41 öğrencinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı ve silahlı saldırıdır.

Balgat olayı nedir?

Balgat Katliamı, 10 Ağustos 1978'de Ankara'nın o dönem gecekondu semti olan Balgat'ta sol görüşlü kişilerin gittiği dört kahvehanenin silahla taranması olayı. Beş kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştır.

Maraş Alevileri Kürt mü?

Nüfus bakımından Kahramanmaraş'ın en küçük ilçesi olan Ekinözü'nün toplam 11.221 nüfusu vardır.Bu nüfusun %15'i Kürtlerden oluşmaktadır.Birkaç Kürt köyü vardır. 141.534 nüfusu olan Elbistan ilçesinde yoğun bir Alevi Kürt nüfusu vardır. ... Elbistan'da günümüzde Alevi Kürt nüfusu %30 civarındadır.