Türk Dil Kurumu yada nasıl yazılır?

İçindekiler:

  1. Türk Dil Kurumu yada nasıl yazılır?
  2. Veya birleşik mi ayrı mı?
  3. Ki ayrı mı?
  4. Veya Ya da nasıl yazılır?
  5. Veya nasıl kullanılır?
  6. Ki eki nasıl yazılır?
  7. Ki nasıl yazılır örnek?
  8. Yada bağlacı nasıl?
  9. Hesapta mı hesap da mı?

Türk Dil Kurumu yada nasıl yazılır?

TDK ya da bağlacının doğru yazılışını “ ya da “ şeklinde belirlemiştir. Yada şeklinde bitişik yazmak yanlıştır. Doğru yazım şekli ya da şeklinde ayrı yazmaktır.

Veya birleşik mi ayrı mı?

Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, veya şeklinde birleşik olarak yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazı örneklerde görülen "ve ya gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "veya"dır.

Ki ayrı mı?

Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. ... Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.

Veya Ya da nasıl yazılır?

YA DA NASIL YAZILIR? Bu kelimenin ya da, yada olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ya da şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.

Veya nasıl kullanılır?

VEYA NASIL YAZILIR? Bu kelimenin veya mı, ve ya mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı veya şeklinde olmalıdır. Yani bileşik yazılmalıdır.

Ki eki nasıl yazılır?

Türkçede ekler daima bitişik yazılır. Bir ek olduğu için '-ki' ilgi eki de her zaman önündeki sözcüğe bitişik yazılır. Bağlaç olmayan '-ki' eki iki cümleyi bağlama görevi üstlenmez, dolayısıyla bitişik yazılması gerekir.

Ki nasıl yazılır örnek?

Sözcükleri, cümleleri birbirine bağlayan ki bağlacı bağımsız bir sözcüktür ve ayrı yazılır: Örnek: İsledim ki o konu da dile getirilsin. Hava o kadar güzeldi ki kendimi hemen sokağa atlım. Nasreddin Hoca, bir de bakmış ki arkasında kimse kalmamış.

Yada bağlacı nasıl?

TDK sözlüklerine göre "ya da" bağlacı ayrı yazılıyor. TDK Yazım Kuralları kılavuzuna göre Bağlaç olan de/da'nın ayrı yazılması gibi Ya sözüyle birlikte kullanılan da eki de ayrı yazılmalıdır. Bazı örneklerde görülen "yada" gibi yazımlar ise imla hatasıdır.

Hesapta mı hesap da mı?

Bu kelime genellikle Hesab şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Hesap şeklinde olmalıdır.