HPV virüsü kadına nasıl bulaşır?

İçindekiler:

  1. HPV virüsü kadına nasıl bulaşır?
  2. HPV virüsü kendiliğinden oluşur mu?
  3. HPV virüsü ne kadar sürede ortaya çıkar?
  4. HPV virüsü kimlerde görülür?
  5. HPV hemen belirti verir mi?
  6. HPV yıllar sonra çıkar mı?

HPV virüsü kadına nasıl bulaşır?

HPV'nin temel bulaş yolu cinsel ilişkidir. Ciltten cilde temas ile yayıldığından tam bir ilişkinin olma şartı da yoktur. Vajinal, anal ve oral seks ile yaygın olarak bulaşabilmektedir. HPV enfeksiyonu doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilmektedir.

HPV virüsü kendiliğinden oluşur mu?

Siğillerin büyük bir kısmı 1 yıl içinde kendiliğinden geçebilir. Ama HPV virüsü vücutta uykuda kalabilir ve kişinin immün sistemi baskılandığında tekrar aktive olup yeniden siğil oluşumuna yol açabilir.

HPV virüsü ne kadar sürede ortaya çıkar?

Kuluçka süresi HPV tipi ne göre değişken olup bulaştıktan sonra 2 ay ile 6 yıl arasında bir bir kuluçka devresini takiben kadında veya erkekte genital bölgede, anüsde, ağıza sayıları ve büyüklükleri değişen siğiller (genital siğil, kondilom lezyonları)olüşturur.

HPV virüsü kimlerde görülür?

Son derece bulaşıcı bir virüs olan HPV, aktif cinsel yaşamı olan her 4 kişiden 3'ünde görülebiliyor. Virüs, basit rahatsızlıkların yanı sıra kansere de yol açabiliyor. Human Papilloma Virüsün cilt teması ile kişiden kişiye bulaşabildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.

HPV hemen belirti verir mi?

HPV virüsü belirtileri nelerdir? HPV virüsü hiçbir belirti vermeyebilir. En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir.

HPV yıllar sonra çıkar mı?

Cinsel yolla bulaşan HPV öylesine yaygın bir virüs ki, HPV virüsü taşıyan biriyle vajinal, anal veya oral cinsel temas yapılırsa bulaşma olabilir. Enfekte olmuş birisiyle cinsel temastan sonra belirtiler hemen ortaya çıkabileceği gibi, yıllar sonra da gelişebilir.