Kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

İçindekiler:

  1. Kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?
  2. Ev kira vergisi nasıl hesaplanır?
  3. Kira gelir beyanı nasıl verilir?
  4. Gayrimenkul sermaye iradı istisnasından kimler yararlanabilir?
  5. GMSI istisnasından kimler yararlanabilir?
  6. Kira geliri istisnasından kimler faydalanamaz?
  7. Vergi kaçıran kişi nasıl şikayet edilir?

Kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

Özetle 2021 Mart döneminde; 2020 yılı içerisinde toplam 6.600 TL üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname vereceklerdir. 2020 yılı için uygulanacak istisna tutarı 6.600 TL olup, bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabilecektir.

Ev kira vergisi nasıl hesaplanır?

Örnek: Bir konutun toplam geliri 20.000 TL olsun. Bu konut için yapılan harcamaların toplamıysa 5.000 T' olsun. Bu durumda; 20.000 - 5.000 = 15.000 TL üzerinden gelir vergisi hesaplanır. 15.000 x = 2.250 TL vergi ödenmesi gerekir.

Kira gelir beyanı nasıl verilir?

Kira Gelir Beyannamesi Nasıl Verilir? Kira gelir beyannamesinin elektronik ortam üzerinden gönderildiğinden mükelleflerin vergi dairesine gitmeden Hazır Beyan Sistemine giriş yapmaları yeterlidir. Bu sisteme www.gib.gov.tr web adresi üzerinden ulaşılıyor ve yıllık kira geliri tutarı girilerek beyanname oluşturuluyor.

Gayrimenkul sermaye iradı istisnasından kimler yararlanabilir?

Bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabilir. Mesken kirası elde edip, beyan vermeyen veya eksik beyan edenler 6.600 TL'lik istisnadan yararlanamazlar.

GMSI istisnasından kimler yararlanabilir?

Bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabilir. ... Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için, her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir.

Kira geliri istisnasından kimler faydalanamaz?

3- İstisna haddi üzerinde konut kira geliri elde edenlerden, beyana tabi olup olmadığına bakılmaksızın, ayrı ayrı veya birlikte elde ettikleri gelirler (ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlar) gayri safi tutarları toplamı 180.000 TL'yi aşanlar istisnadan faydalanamazlar.

Vergi kaçıran kişi nasıl şikayet edilir?

Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir. Keza e devlet üzerinden de bu ihbarlarının yapılabilmesi mümkündür.