Gut hastalığının sebepleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Gut hastalığının sebepleri nelerdir?
  2. Gut hastalığı nasıl tedavi edilir?
  3. Gut hastalığı için ne yapmalı?
  4. Gut hastalığını ne tetikler?
  5. Gut hastalığı ölüme sebep olur mu?
  6. Gut geçer mi?
  7. Gut hastalığı için hangi ilaç?
  8. Gut hastalığı hangi eklemleri tutar?
  9. Gut hastalığı hangi ağrı kesici?
  10. Gut hastalığı ilerlerse ne olur?
  11. Gut hastalığı kalbi etkiler mi?

Gut hastalığının sebepleri nelerdir?

Gut ataklarını tetikleyen nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Aşırı alkol tüketimi.
  • Hatalı ve aşırı beslenme (aşırı kırmızı et tüketimi)
  • Ani, şiddetli hastalık halleri.
  • Yanlış diyet uygulanması
  • Eklem travmaları
  • İlaç tedavileri (aspirin, idrar söktürücü ilaçlar)
  • Geçirilen cerrahi operasyonlar.

Gut hastalığı nasıl tedavi edilir?

Kesin olarak gut hastalığı tanısı konulan kişilerde tedavi yöntemi akut dönemlerine göre değişmektedir. Yeni başlayan ataklar için öncelikle ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar verilmektedir. Akut dönemi geçtikten sonra ise gut hastalığı ilaçları kullanılır.

Gut hastalığı için ne yapmalı?

Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.

Gut hastalığını ne tetikler?

Gut, vücuttaki aşırı ürik asit miktarından kaynaklanır, bu da eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal ürik asit kristallerinin (monosodyum ürat kristalleri) birikmesine ve gut hastalığına neden olur. Bir yumruya yol açan yumuşak dokudaki ürik asit toplanmasına tofüs denir.

Gut hastalığı ölüme sebep olur mu?

Gut, ilk belirtileri 30 yaşından önce ortaya çıkan kişilerde genellikle daha şiddetlidir. Metabolik sendrom ve koroner arter hastalığı olasılığı gut kişilerde erken ölüm sebep olur. Bazı kişilerde iyileşme sağlamak için tedavi yeterli değildir.

Gut geçer mi?

Bazı insanlar hayatları boyunca bir tek atak geçirirler ve bundan başka hiçbir problem oluşmaz. Bazılarında ise zamanla eklemlerde hasara ve ağrıya yol açan şiddetli kronik ataklar görülür. Gutun kesin kür sağlanan bir tedavisi yoktur ancak iyi bir tedavi ile tamamen hastalık önlenebilir.

Gut hastalığı için hangi ilaç?

Akut gut artritinde en etkili tedaviler kolşisin, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) ve kortikosteroidlerdir. Ayrıca diğer ajanların kontrendike olduğu durumlarda sentetik adrenokortikotropik hormon uygulanabilir.

Gut hastalığı hangi eklemleri tutar?

Yoğun eklem ağrısı Gut, genellikle ayak başparmağının eklemini etkiler, ancak bu durum herhangi bir eklemde de oluşabilir. Yaygın olarak etkilenen diğer eklemler ayak bilekleri, dizler, dirsekler, el bilekleri ve parmakları içerir.

Gut hastalığı hangi ağrı kesici?

Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.

Gut hastalığı ilerlerse ne olur?

Gut hastalığı yeterince tedavi edilmezse eklem hasarına, eklemde hareket kısıtlılıklarına ve deformasyonlara yol açar. Yüksek ürik asit seviyeleri; böbrekte ürik asit taşlarına ve böbrek yetmezliğine, kalp krizine ve inmeye neden olabilir.

Gut hastalığı kalbi etkiler mi?

''Gut hastalığı, dünyada 100 bin kişiden 275'ini etkileyen bir hastalık. Ürik asit yüksekliği ve gut hastalığı, şişmanlık, yüksek tansiyon, kan yağlarının yüksekliği ve şeker hastalığıyla yakından ilişkilidir. Gut hastalığının, kalp krizi ve felç sonucu gerçekleşen ölümlerle de yakından ilişkisi olduğu bilinmektedir.