Münhasıran ne demek Lugat?

İçindekiler:

  1. Münhasıran ne demek Lugat?
  2. Münhasırlık ne demek?
  3. Münhasır ne demek cümle içinde kullanımı?
  4. Münhasır Osmanlıca ne demek?
  5. Musır ne demek TDK?
  6. Şahsına münhasır nasıl kullanılır?
  7. Esma ve müsemma ne demek?
  8. Müsemma ne demek Osmanlıca?
  9. Benzersiz müstesna ne demek?
  10. Gelir vergisinden müstesna ne demek?
  11. Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak ne demek?

Münhasıran ne demek Lugat?

MÜNHASIRAN - MUNHASIRAN 1. Yalnız, yalnızca, sâdece: Münhasıren an'ane ve irsî eşkâl üzerine müesses bir terbiyeden daha müessir bir vâsıta tasavvur olunamaz (Ahmet Hâşim).

Münhasırlık ne demek?

Eski dönemlerde çok sık kullanılan bu kelime dilimize Arapçadan girmiştir. Münhasır kelimesi anlamı ise bir kişi veya bir şeye ayrılmış, mahsus anlamı barındırmaktadır.

Münhasır ne demek cümle içinde kullanımı?

Münhasır kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Münhasır, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. - Onu yalnız ince hastalığa münhasır zanneder, başka hastalıklara aldırmadığı hâlde, veremliden son derece çekinirdi. - Harp yalnız Avrupa'ya münhasır kalmadı.

Münhasır Osmanlıca ne demek?

münhasır / منحصر / مُنْحَصِرْ (Hasr. dan) Belli bir sınır içinde olup harice tecavüz etmeyen, inhisar eden, her yanı çevrili. Yalnız bir kimseye veya bir şeye mahsus olan.

Musır ne demek TDK?

Müşür, değişmesi beklenen bir değerin değiştiğini algılayıp (ısı, hareket, seviye, basınç vb.) ona göre bir işlemi başlatıp, değişimin eski haline gelmesiyle sonlandıran gereçtir.

Şahsına münhasır nasıl kullanılır?

Kendine özgü davranışı ve karakteri olan kimse anlamı ile kullanılır. Bunu bir örnekle anlatmak gerekirse; '' Nevi şahsına münhasır bir ziyankar hırsız, iki üç günde bir eve giriyor.'' R.N. Güntekin.

Esma ve müsemma ne demek?

MÜSEMMÂ 1. İsimlendirilmiş, belli bir isimle anılmış: Cemî-i esmânın yollarını câmi olan sırât-ı müstakim, Allah ismiyle müsemmâ olan zât-ı ulûhiyyete mahsustur (Ahmet A. Konuk). ... Zâtına mahsus ilâhî isimlerle adlandırılmış olan Allah: Âdeme eşyâda esmâ görünür / Cümle esmâda müsemmâ görünür (Niyâzî-i Mısrî).

Müsemma ne demek Osmanlıca?

müsemma / müsemmâ / مسمى / مُسَمَّا İsimlendirilen, ad verilmiş olan, bir ismi olan. Muayyen zaman. Belirli vakit.

Benzersiz müstesna ne demek?

Benzerlerinden üstün olan, benzerleri az bulunan.

Gelir vergisinden müstesna ne demek?

"Bir bütünün veya kuralın dışında olan, kural dışı" anlamına geliyor.

Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak ne demek?

Halbuki sözün aslı şu: "Milli kültürümüzü muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız." İki cümle arasında galaksiler kadar fark var. Muasır medeniyetler seviyesine çıkmak sözünde "milli kültür" hassasiyeti yoktur. ... Kendi kültürünü önemser. Onu yüceltmeyi hedefler.