Hâkimler nasıl karar verir?

İçindekiler:

  1. Hâkimler nasıl karar verir?
  2. Hakim karar verirken nelere bakar?
  3. Hakimin sorumluluk halleri nelerdir?
  4. Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?
  5. Ceza davasinda hakim ne sorar?
  6. Mahkemeye giderken nasıl giyinmeli?
  7. Hâkim hukuki sebeple bağlı mı?
  8. Hakime rücu nedir?
  9. Hâkimlerin hukuki sorumluluğu nedir?
  10. Hakimin hukuki sorumluluğunda tazminat davası hangi mahkemede görülür?
  11. Hakim savcılar yanlış kararlarına karşı tazminat davası açılır mı?
  12. Mahkemeye tanık olarak giderken nasıl giyinmeli?
  13. Mahkemeye telefonla girilir mi?
  14. Boşanma mahkemesinde ne giyilir?

Hâkimler nasıl karar verir?

Anayasa'nın 138'inci maddesi açık bir dille “Hâkimler görevlerinde bağımsızdır; Anayasa'ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler” diyor.

Hakim karar verirken nelere bakar?

Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim, örf ve âdet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir. Hâkim, karar verirken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır.

Hakimin sorumluluk halleri nelerdir?

Türk hukuk sisteminde, hâkimlerin üç farklı sorumluluğu mevcut- tur. Bu sorumluluklar hukuki, disiplin ve cezai sorumluluk alanların- dadır. Disiplin sorumluluğu 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu (HSK) m.62- 81 arasında düzenlenmiştir.

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Kısa Karar ile Gerekçeli Kararın Arasında Çelişki Olması Gerekçeli karar ile kısa kararın değiştirilmesi mümkün olmayıp, gerekçeli kararın kısa karara uygun yazılması şarttır. Esasen, kısa kararı yazıp, duruşmada bunu bildirmiş olup davadan el çeken hakim, artık bu kararını değiştirmesi yasal açıdan imkansızdır.

Ceza davasinda hakim ne sorar?

Hakim tanığa öncelikle “anlattırıcı soru” sorar. Sonra çapraz sorgu yapar. Yani hakim hem anlattırır hem de verilen cevapları denetler. ... Eğer katılan tarafın tanığı ise önce katılan taraf tanığa sorular sorabilir.

Mahkemeye giderken nasıl giyinmeli?

Genel kural muhafazakar giyinmektir. Mahkemeye neden çağrıldığınıza bağlı olarak, beyaz gömlek ve koordinasyon kravatlı sağlam bir kömür veya lacivert takım elbise herhangi bir hakimin standartlarını geçecektir.

Hâkim hukuki sebeple bağlı mı?

Bir davada olayları belirtmek ve açıklamak taraflara, hukuki nitelendirme Hakime aittir. Bu nedenle tarafların hukuki nitelendirmeyi doğru yapmak zorunluluğu yoktur. Başka bir ifade ile Hakim, bildirilen hukuki sebeplerle bağlı olmayıp, hukuki sebebi kendiliğinden bulup uygulamakla sorumludur.

Hakime rücu nedir?

Devlet ödediği tazminatı, sorumlu hakime, ödeme tarihinden itibaren bir yıl içinde rücu edecek. Bu düzenlemeyle, hakimin yargılama faaliyeti sırasında verdiği zararlardan, ilk planda devlete karşı tazminat davası açılması, daha sonra da bu tazminatın kusurlu görülen hakime rücu edilmesi esası kabul ediliyor.

Hâkimlerin hukuki sorumluluğu nedir?

Böyle bir düzenleme ile hâkimlerin hukukî sorumluluğuna ilişkin durum, idarenin memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri eylem ve yaptıkları işlemlerden birinci derecede Devleti sorumlu tutan ve daha sonra da Devletin sorumlu kişiye rücu etmesini kabul eden, Anayasanın 129 uncu ...

Hakimin hukuki sorumluluğunda tazminat davası hangi mahkemede görülür?

Tazminat davası, zarara uğrayanın kendisi, yasal temsilcisi ya da özel yetkili vekili tarafından açılacak, Devlet davalı olarak gösterilecektir. Tazminat istemini incelemeye yetkili ve görevli mahkeme CMK'nun 142/2. maddesi gereğince, mağdurun oturduğu yer ağır ceza mahkemesidir.

Hakim savcılar yanlış kararlarına karşı tazminat davası açılır mı?

Hasan Subaşı, kanun teklifinin gerekçesinde, 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununda, haksız fiil veya diğer sorumluluk hâlleri de dâhil olmak üzere hâkimlerin ve cumhuriyet savcılarının verdikleri kararlar veya yaptıkları işlemler nedeniyle tazminat davası açılabileceğini hatırlattı.

Mahkemeye tanık olarak giderken nasıl giyinmeli?

İşte tavsiyeler..
  1. Koyu renk takım elbise giyin, böylece duruşmanızı çok ciddiye almış olduğunuzu ve mahkemeye saygı duyduğunuzu göstermiş olursunuz. ...
  2. Gözlük takmak imkanınız varsa. ...
  3. Vücudunuzda dövme varsa mutlaka onları kapatacak şekilde giyinin. ...
  4. Kadınlar abartılı takılar takmamalı.
Daha fazla öğe...

Mahkemeye telefonla girilir mi?

Bu hüküm, adliye binası içerisinde ve dışındaki diğer adlî işlemlerin icrasında da uygulanır. Maddede, adliye binası içerisinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonunda, her türlü sesli veya görüntülü kayıt ve nakil olanağını sağlayan aletlerin kullanılması yasaklanmıştır.

Boşanma mahkemesinde ne giyilir?

1- Koyu renk takım elbise giyin, böylece duruşmanızı çok ciddiye almış olduğunuzu ve mahkemeye saygı duyduğunuzu göstermiş olursunuz. ... 5- Mahkemede kadınlığınızı ölçülü bir biçimde de olsa sergilemelisiniz. Pantalon giyerek güçlü görünmeye çalışmanın hiçbir anlamı yok. Etek giyin.