3 yaşındaki çocuğun Kekelemesi normal mı?

İçindekiler:

  1. 3 yaşındaki çocuğun Kekelemesi normal mı?
  2. Kekemelik tedavisi var mı?
  3. Kekemelik icin hangi bolume gidilmeli?
  4. Kekemelik nörolojik olabilir mi?
  5. Fizyolojik kekemelik nedir?
  6. 4 yaş kekemelik geçer mi?
  7. Kekemelik nasıl belli olur?
  8. Kekemeliğin ikincil belirtileri nelerdir?

3 yaşındaki çocuğun Kekelemesi normal mı?

2 -6 yaş grubundaki çocukların yüzde 5'inde kekeleme görülüyor. Kekemeliğe en sık rastlanan yaş grubu ise 3–4 yaş arası. Kekelemesi olan çocukların yaklaşık yüzde 80'i ergenlik öncesinde belirtilerinden kurtuluyor, bu grup içinde olan kekelemeyi “fizyolojik” olarak adlandırmak mümkün.

Kekemelik tedavisi var mı?

Kekemelik sorunu bulunan çocukların hepsi tedaviye ihtiyaç duymaz, çünkü gelişimsel kekemelik genellikle zamanla kendi kendine ortadan kalkar. Çocuk psikiyatrisi uzmanı tarafından yapılan kapsamlı bir değerlendirmeden sonra, en iyi tedavi yaklaşımı konusunda bir karar alınabilir.

Kekemelik icin hangi bolume gidilmeli?

Kekemelik ile ilgili hangi doktora gidilmeli sorusunun yanıtı, öncelikle bir çocuk hastalıkları uzmanının görmesi ve onun uygun görmesi durumunda çocuk psikoloğu ve gerekirse çocuk psikiyatri kliniğine gitmesi uygun olacaktır.

Kekemelik nörolojik olabilir mi?

Kekeleme on yaşından küçük çocukların yüzde 5'inde rastlanan bir durum. Bazen birkaç haftada geçiyor, bazen yıllarca sürüyor, bazen de gelip gidiyor. Kekeleyen çocukların neredeyse yüzde 80'i yetişkinlik döneminde bu sorundan kurtuluyor.

Fizyolojik kekemelik nedir?

Aklından çok şey geçer, ancak konuşma hızı yetmez. Bu dönemdeki kekemeliğe fizyolojik kekemelik denir. Kekemeliğin sosyal işlevlerde bozukluğa yol açması nedeniyle yaygın olarak kaygı başlar. Kaygı, kekemeliği artırır.

4 yaş kekemelik geçer mi?

“Çocuklar 2 – 4 yaş evresinde çok hızlı bir dil gelişim evresinden geçer ve bu dönemde çocukların bir kısmı konuşma esnasında normal akıcısızlıklar sergiler. Bu akıcısızlıklar, “çocukluk çağı kekemeliği” olarak adlandırılır ve her dört çocuktan birinde görülür.

Kekemelik nasıl belli olur?

Konuşması beklenilen zamanlarda konuşmaktan kaçınma, söylemek istediğini unutmuş gibi davranma, konuşurken ağzını kapatma, öksürme ve esneme hareketleri yapma… Tüm bunlar çocuğunuzda kekemelik olduğunun göstergesi olabilir.

Kekemeliğin ikincil belirtileri nelerdir?

  • Takıldığı kelimeleri söylemekten kaçınma.
  • Konuşma sırasında kısa yanıtlar oluşturma (1-2 sözcüklü yanıtlar)
  • Kısa cümleler kurma.
  • Suskunluk.
  • Göz teması kurmama.