Freze tezgahında neler yapılır?

İçindekiler:

  1. Freze tezgahında neler yapılır?
  2. Freze tezgahının kısımları nelerdir?
  3. CNC freze tezgahı nedir?
  4. Torna ve Freze nedir?
  5. Torna nedir ne iş yapar?
  6. Kaba talaş kalemi nedir?
  7. Delikli düz aynaya hangi tip iş parçaları bağlanır?
  8. Konik Tornalama hangi tezgahta yapılır?
  9. Silindirik tornalama nedir?
  10. Kanal Tornalama nedir?

Freze tezgahında neler yapılır?

Üzerinde birçok kesici ağız bulunan çakı ile, genellikle doğrusal ilerleme hareketi yaparak iş parçalarından talaş kaldırma işlemi yapan makinelere freze tezgahı denir. Freze tezgâhları; düz ve açılı yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel olarak bölüntüler yapma(dişli çark açma) vb. amaçlar için kullanılır.

Freze tezgahının kısımları nelerdir?

CNC Freze tezgahlarının başlıca kısımlarını aşağıdaki başlıklar altında toplamak mümkündür.

  • Gövde.
  • Tezgah Mili.
  • Taban.
  • Başlık.
  • Tabla.
  • Araba.
  • Konsol.

CNC freze tezgahı nedir?

CNC freze tezgahı, üzerinde birden fazla kesici ağız bulunan çakı ile genelde doğrusal ilerleme hareketi yaparak iş parçalarından talaş kaldırma işlemi yapan makinelere verilen isimdir. Bu tezgah türü düz ve açılı yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel olarak bölüntüler yapma gibi amaçlar için kullanılır.

Torna ve Freze nedir?

Torna Tezgahları ile Freze Tezgahları arasında yakın bir bağ vardır. İkisi de talaş kaldırma ve delme işlemleri yapabilir. Aralarındaki fark ise; tornada işlenecek parça dönerken, tezgah kesicileri sabittir. Frezede ise işlenecek parça sabit olup, tezgahın kesicileri parça üzerinde hareket eder.

Torna nedir ne iş yapar?

MESLEK: Tornacı ... - Tezgahın kumanda kollarını ve ölçü tamburlarını kullanarak (elle veya otomatik), parçasını modeline veya resmine uygun bir biçimde işler, ölçü kontrollerini yapar ve teslim eder, - Tezgahın basit bakım ve onarımlarını yaparak bir sonra yapılacak için aktif hale getirir.

Kaba talaş kalemi nedir?

TORNA KALEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI. Sağ ve sol dış yüzey tornalama kalemleri: Bunlara kaba talaş kalemi de denir. Bunlar, millerden fazla talaş kaldırarak çaplarını düşürmek ve istenen ölçüye çabuk yaklaştırmak için kullanılırlar. Bu kalemler sağ ve sol olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Delikli düz aynaya hangi tip iş parçaları bağlanır?

Biçimleri bakımından ayaklı aynalara bağlanamayan iş parçaları delikli düz aynalara çeşitli pabuçlar ve cıvatalar ile gövdeye bağlanır. İki punta arasında tornalama yapabilmek için iş parçası üzerine takılan fırdöndüden esinlenerek bu isim verilmiştir.

Konik Tornalama hangi tezgahta yapılır?

Bu metodlar , Üniversal torna tezgahlarında Konik tornalama yapmanın değişik yollarıdır. CNC torna tezgahları ve kopya tertibatlı kumanda ile gerek konik ve gerekse diğer çeşitli profiller oldukça basit olarak yapılabilir. çünkü tezgahın donanımını değiştirmek gerekmez.

Silindirik tornalama nedir?

İş parçasının dönme hareketine karşılık, kesici takımın eksene paralel hareketi ile oluşan tornalama işlemine silindirik tornalama denir. İş üzerinde iki farklı çapı birleştiren yüzey veya basamağa (fatura) bu iki farklı çapına torna edilmesine kademe (fatura) tornalamak denir.

Kanal Tornalama nedir?

Kanalları tornalama, parçanın dıĢ veya iç yüzeylerine oluk açma iĢlemidir. Kanal çeĢitleri, kanalın biçimi ve torna kaleminin profiline göre değiĢir.