Selcukluda Divan nedir?

İçindekiler:

  1. Selcukluda Divan nedir?
  2. Amil kime denir?
  3. Tarihte IMGA ne demek?
  4. Kenetci ne demek?
  5. Islamiyet öncesi Türk devletlerinde siyasi örgütlenmenin en üst kademesine ne denirdi?
  6. Eski Türkçede buyruk ne demek?

Selcukluda Divan nedir?

b) Divan-ı İnşa : Devletin iç ve dış yazışmalarının düzenlenmesinden sorumludur. c) Divan-ı Arz : Ordunun ihtiyaçlarına cevap veren, devletin savunma ile ilgili işlerinin yürütüldüğü divandır. d) Divan-ı İstifa : Devletin mali işlerinin yürütüldüğü divandır. Bu divanın başkanına Müstevfi denirdi.

Amil kime denir?

İslâm tarihinde genel olarak memur ve özellikle vergi memuru anlamında kullanılan bir terim. Sözlükte, "bir iş yapan, işçi, zanaatkâr; mızrağın üst kısmı" gibi mânalara gelmektedir. ... Hadislerde ise genel olarak idareci ve özellikle vergi tahsildarı mânasında kullanılmaktadır.

Tarihte IMGA ne demek?

Eski Türk Devletlerinde vergi memuru.

Kenetci ne demek?

Eski Türk devletlerinde yöneticilere gerek idari konularda gerekse askeri ve sosyal konularda danışmanlık görevinde bulunan memurlar mevcuttu. Bu kişiler ilmî açıdan dönemin ileri gelen kişilerinden seçilirdi. Bu kişilere kenetçi adı verilirdi.

Islamiyet öncesi Türk devletlerinde siyasi örgütlenmenin en üst kademesine ne denirdi?

İslamiyet öncesi Türk devletlerinde siyasî örgütlenmenin en üst kademesi bodun dur. Diğer şıklara bakalım.

Eski Türkçede buyruk ne demek?

Eski Türkçede yalın hâlde daha az ama genel kullanımda daha çok yarlıka- “(Tanrı) buyurmak; lütfetmek” kelimesinin yapısında karşımıza çıkan yarlıg “buyruk, emir, ferman” adının kökeni ve anlam alanı hakkında çok çeşitli görüşler ortaya konulmuştur. Bu görüşler çoklukla dört noktada yoğunlaşmaktadır.